Vysoký krevní tlak je jedním z rizikových faktorů poškození ledvin

10. březen 2020

Dalšími riziky jsou cukrovka, obezita, chronické záněty a kouření. Od toho se odvíjí prevence: krevní tlak pod kontrolou, správně léčená cukrovka, redukce hmotnosti u obézních a nekouřit. Přidejme dostatek pohybu, vyváženou zdravou stravu a dostatečný přísun pestré skladby tekutin průběžně během dne.

Jak dále uvádí MUDr. Jiří Kolář z Urologické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň, preventivním opatřením proti zánětům ledvin je vedle dodržování pitného režimu i vyhýbat se prochladnutí a včas zaléčit příp. zánět dolních močových cest.

Až 80 % lidí s chronickým selháním ledvin má vysoký krevní tlak

„Ledviny a vysoký krevní tlak jsou jakési spojené nádoby. Porušená funkce ledvin může vést ke vzniku vysokého krevního tlaku a naopak neléčený nebo dlouhodobě špatně léčený vysoký krevní tlak poškozuje ledvinný parenchym a dochází k selhání ledvin,“ vysvětluje MUDr. Kolář. Člověk ale také může trpět poruchou funkce ledvin a přesto mít tlak v normě. Krevní tlak je nutné pravidelně sledovat a vysoký léčit. Chráníme tak své ledviny a v případě, že už máme ledviny poškozené, zabraňujeme zhoršování stavu.

Čtěte také

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.