Italská focaccia s černým máslem

V Itálii jsou náležitě hrdí na jejich zelené a černé zlato – olivy. V receptu je bohatě využijeme, včetně olivového oleje.

Ingredience
  • 350 g hladké mouky
  • 3 g sušeného droždí
  • 1 KL cukru
  • 200 ml teplé vody
  • 3 PL olivového oleje, sůl
  • Na potření: 2 PL vody
  • 3 PL olivového oleje, hrubá sůl
  • Na černé máslo: 100 g změklého čerstvého másla
  • 2 – 3 PL okapaných černých oliv bez pecek
  • 1 – 2 PL olivového oleje, sůl

Všechny sypké suroviny promícháme a teplou vodou a olejem zaděláme těsto. Jakmile se nechytá vařečky ani mísy, přendáme ho na pracovní desku a ještě ho rukama dobře prohněteme. Necháme ho na teplém místě ½ hodiny kynout. Potom z vykynutého těsta vyválíme asi ½ cm vysokou placku, kterou přeneseme na papírem vyložený plech. Papír předem potřeme olivovým olejem. Necháme opět kynout, tentokrát téměř celou hodinu. Pak celý povrch osolíme a potřeme vodou a olejem. Nejlépe se tento proces provádí rukama. Prsty poté celou focacciu vydůlkujeme. Nevím, jak nejlépe vystihnout tuto úpravu. Zkrátka a dobře tlakem na bříška prstů vytlačujeme do těsta důlky, jeden vedle druhého.

Nyní můžeme povrch ozdobit např. sušenými rajčaty, bylinkami, především rozmarýnem, plátky oliv a podobně.

Pod potravinářskou folií necháme opět nakynout, tentokrát postačí cca 40 minut. Focacciu pečeme prudce, aby se nevysušila. Optimální teplota je 200 – 220°C maximálně 20 minut.

Černé máslo

Italský chléb focaccia se často podává s černým máslem jako předkrm. Ale je výborný i samostatný nebo jako příloha. Jak připravit černé máslo? Změklé čerstvé máslo osolíme, přidáme olivový olej a pastu z černých oliv. Tu není obtížné připravit. Ponorným mixerem rozmixujeme vypeckované olivy. Aby se nám lépe pracovalo, přidáme trochu olivového oleje. Máslo se všemi přidanými ingrediencemi důkladně promícháme a necháme ztuhnout.

autor: iko