Italská focaccia s černým máslem
V Itálii jsou náležitě hrdí na jejich zelené a černé zlato – olivy. V receptu je bohatě využijeme, včetně olivového oleje.
- 350 g hladké mouky
- 3 g sušeného droždí
- 1 KL cukru
- 200 ml teplé vody
- 3 PL olivového oleje, sůl
- Na potření: 2 PL vody
- 3 PL olivového oleje, hrubá sůl
- Na černé máslo: 100 g změklého čerstvého másla
- 2 – 3 PL okapaných černých oliv bez pecek
- 1 – 2 PL olivového oleje, sůl
Všechny sypké suroviny promícháme a teplou vodou a olejem zaděláme těsto. Jakmile se nechytá vařečky ani mísy, přendáme ho na pracovní desku a ještě ho rukama dobře prohněteme. Necháme ho na teplém místě ½ hodiny kynout. Potom z vykynutého těsta vyválíme asi ½ cm vysokou placku, kterou přeneseme na papírem vyložený plech. Papír předem potřeme olivovým olejem. Necháme opět kynout, tentokrát téměř celou hodinu. Pak celý povrch osolíme a potřeme vodou a olejem. Nejlépe se tento proces provádí rukama. Prsty poté celou focacciu vydůlkujeme. Nevím, jak nejlépe vystihnout tuto úpravu. Zkrátka a dobře tlakem na bříška prstů vytlačujeme do těsta důlky, jeden vedle druhého.
Nyní můžeme povrch ozdobit např. sušenými rajčaty, bylinkami, především rozmarýnem, plátky oliv a podobně.
Pod potravinářskou folií necháme opět nakynout, tentokrát postačí cca 40 minut. Focacciu pečeme prudce, aby se nevysušila. Optimální teplota je 200 – 220°C maximálně 20 minut.
Italský chléb focaccia se často podává s černým máslem jako předkrm. Ale je výborný i samostatný nebo jako příloha. Jak připravit černé máslo? Změklé čerstvé máslo osolíme, přidáme olivový olej a pastu z černých oliv. Tu není obtížné připravit. Ponorným mixerem rozmixujeme vypeckované olivy. Aby se nám lépe pracovalo, přidáme trochu olivového oleje. Máslo se všemi přidanými ingrediencemi důkladně promícháme a necháme ztuhnout.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.