Jahelník po staročesku

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Podle paní Mirky Kuntzmannové

Suroviny na jahelník:

  • 300g  jáhel
  • 80 g moučkového cukru
  • citrónová kůra
  • 1/2 litru mléka
  • 3 vejce
  • 200 – 250 g sušených švestek bez pecek
  • špetka soli

Suroviny na zalití:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 vejce
  • cca 100 g másla
  • máslo na vymazání pekáče

Postup:

Sušené švestky namočíme asi na jednu hodinu do horké vody. Potom je přecedíme a necháme je okapat.

Jáhly několikrát spaříme vařící vodou a poté je uvaříme v mírně osoleném mléku. Měkké jáhly necháme vychladnout.

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme strouhanou citrónovou kůru a vše smícháme s vychladlou kaší z jáhel. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Pekáč nebo zapékací misku silně vymažeme máslem a na její dno rozprostřeme připravenou ochucenou jáhlovou kaši. Její povrch poklademe okapanými švestkami, pokapeme rozpuštěným máslem a zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova, což trvá cca 20 minut.

Upečený jahelník podáváme horký, podle chuti ho můžeme posypat skořicí. Vhodně lze doplnit oblíbeným kompotem.

Celková doba přípravy cca 90 minut.

Počet porcí: 4 až 6.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.