Jak dlouho vydržely první dudy Václava Švíka?

6. prosinec 2016

Všimli si ho už ve druhé třídě v Přešticích, našli mu učitele hry na dudy a od té doby se lidové písničce věnuje celý život. Muzikant, zpěvák, bavič Václav Švík oslavil sedmdesátiny, což byl velice dobrý důvod pozvat ho do vysílání Českého rozhlasu Plzeň.

Svoji současnou životní etapu označuje jako „vypadá dobře“. A s tímto smyslem pro humor mu radost a optimismus ještě dlouho vydrží. Ve svém muzikantském životě prošel liduškou v Přešticích, souborem písni a tanců Škoda Plzeň, od roku 1970 působí v Konrádyho dudácké muzice, pomáhá Malému lidovému souboru. Nedá dopustit na svého učitele a později kolegu Zdeňka Bláhu, se kterým si skvěle rozumí.

Ostatní kluci hrávali v neděli fotbal, on je míjel s kufříkem a špacíroval na nádraží. Jel na hodinu výuky dud a ostatní na něj posměšně mečeli… V pubertě ale zkoušel i jinou muziku, totiž bigbeat. Naučil se na kytaru, což prý skvěle zabíralo na děvčata. Rocková kapela se ale rozpadla a folklor zvítězil definitivně. A k hudebním vystoupením postupně přibylo i doprovodné slovo a proslulé „poudačky“ jak v chodském, tak plzeňském nářečí.

Folklor má budoucnost, mezi mladými vidím následovníky

Václav Švík má velkou radost z toho, že na dudy a další nástroje potřebné pro folklorní soubory se vyučuje na konzervatořích. O budoucnost lidových muzik se tedy není nutné obávat. Jak v souborech, tak mezi diváky vídá spoustu mladých lidí, na koncerty chodí celé rodiny.

A jak že to je s jeho vlastním dudáckým instrumentem? Už sice prošel několika generálkami, ale pořád jde o první a doposud poslední nástroj, na který hraje!

Jak Václav Švík zvonil u dveří svého učitele na dudy? Kde čerpá náměty ke vtipům, které říká mezi písničkami na koncertech?

Poslechněte si celý rozhovor s Václavem Švíkem.

Spustit audio