Játra po tyrolsku
Aby byl náš jídelníček pestrý a výživově vyvážený, občas do něj s klidným svědomím zařadíme játra. Obsahují totiž vitamíny A, B, D a minerály. Nejdůležitější jsou, zinek, draslík, železo a měď.
Suroviny na čtyři porce:
400 g jater (vepřová, telecí, drůbeží)
50 g sádla nebo oleje
1 cibule
100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
50 g slaniny
½ citrónu
2 lžíce hořčice
1 lžíce hladké mouky
150 ml smetany 12%
mletý pepř
sůl
Postup:
Očištěná a blan zbavená játra nakrájíme na plátky, drůbeží můžeme ponechat v celku. Opepříme a v rozpáleném tuku je opečeme z obou stran. Poté je vyjmeme.
Do tuku po opékání jater přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, očištěnou zeleninu, slaninu a vše osmažíme.
Přidáme dobře omytý a na tenké plátky nakrájený citrón, osolíme, zalijeme horkou vodou a vmícháme hořčici. Zahustíme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku a vaříme přibližně 20 minut.
Pak omáčku přecedíme na opečená játra a společně dusíme doměkka.
Během dušení občas mírně zamícháme, aby se omáčka nepřipálila. Podle potřeby omáčku naředíme vlažnou vodou.
Vhodnou přílohou je dušená rýže.
Celková doba přípravy je přibližně 40 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...