Játra po tyrolsku

Aby byl náš jídelníček pestrý a výživově vyvážený, občas do něj s klidným svědomím zařadíme játra. Obsahují totiž vitamíny A, B, D a minerály. Nejdůležitější jsou, zinek, draslík, železo a měď.

Suroviny na čtyři porce:

400 g jater (vepřová, telecí, drůbeží)

50 g sádla nebo oleje

1 cibule

100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)

50 g slaniny

½ citrónu

2 lžíce hořčice

1 lžíce hladké mouky

150 ml smetany 12%

mletý pepř

sůl

Postup:

Očištěná a blan zbavená játra nakrájíme na plátky, drůbeží můžeme ponechat v celku. Opepříme a v rozpáleném tuku je opečeme z obou stran. Poté je vyjmeme.

Do tuku po opékání jater přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, očištěnou zeleninu, slaninu a vše osmažíme.

Přidáme dobře omytý a na tenké plátky nakrájený citrón, osolíme, zalijeme horkou vodou a vmícháme hořčici. Zahustíme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku a vaříme přibližně 20 minut.

Pak omáčku přecedíme na opečená játra a společně dusíme doměkka.

Během dušení občas mírně zamícháme, aby se omáčka nepřipálila. Podle potřeby omáčku naředíme vlažnou vodou.

Vhodnou přílohou je dušená rýže.

Celková doba přípravy je přibližně 40 minut.