Jemné tvarohové řezy

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Pár slov o tvarohu: Nejvýznačnější živinou v tvarohu jsou bílkoviny a také vápník. Tvaroh je důležitou součástí naší potravy. Můžeme ho požít jak ve stavu syrovém, ta pečený či vařený. Ze syrového připravujeme různé pomazánky v kombinaci s bylinkami, cibulí, česnekem či jinou zeleninou nebo sladké s medem, ovocem, různými sirupy, ale také jako náplň osvěžujících dortů.

Vařený tvaroh je třeba v ovocných knedlících, sladkých i slaných nokách, různých přílohách. V přípravě moučníků, kdy se tvaroh peče, je nepřeberné množství. Liší se různými druhy zpracování, různými kombinacemi a také množstvím tvarohu v tom kterém pečivu. Ať si dáme tvaroh v jakékoliv úpravě, nikdy neprohloupíme, ale vždy našemu tělu dopřejeme přísun již zmíněných látek, které jsou pro nás důležité.

Dbáme-li na svou postavu a zdravou výživu, vybírejme si tvaroh s nižším obsahem tuku. Chceme-li si však hodně pochutnat, přivřeme nad množstvím tuku oči a použijme tvaroh tučný.

Suroviny na těsto:

200 g másla
300 g hladké mouky
150 g cukru
2 vejce
1/2 kypřícího prášku do pečiva

Suroviny na náplň:

500 g měkkého tvarohu
170 g moučkového cukru
2 vejce
125 g másla
2 lžíce rumu
1 vanilkový puding
500 ml mléka
1 citron
vanilkový cukr
ořechy
kandované ovoce
rozinky
sádlo na vymazání plechu

Postup:

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které rozetřeme na dno i po stranách sádlem vymaštěného plechu s vyšším okrajem.

Na vyložení plechu těstem si dáme záležet, aby bylo všude stejnoměrně rozestřené. Těsto je poměrně řídké, zpracujeme ho mokrýma rukama, tím se nám nebude na ruce lepit.

Do vzniklé „vaničky“ z těsta nalijeme náplň a pozvolna pečeme ve středně vyhřáté troubě při 160-170° C přibližně 45 minut.

Po upečení necháme vychladnout a krájíme na porce, až náplň dostatečně ztuhne. Podávat můžeme ozdobené šlehačkou, či ovocem nebo jen tak bez dodatku, protože i tak jsou tyto řezy vynikající.

Příprava náplně:
Tvaroh smícháme s cukrem, vejci, a vlahým, rozehřátým máslem. Krátce metlou našleháme, aby v náplni nebyly hrudky.

Pak přidáme jemně nastrouhanou citronovou kůru z dobře omytého citronu, rozinky, ořechy, nakrájené kandované ovoce a nakonec naředíme mlékem, do kterého jsme rozkvedlali pudingový prášek. Vznikne velmi řídká náplň. Nelekejme se, že je něco špatně.

Náplň pečením nabyde a ztuhne.

Celková doba přípravy je 1,5 hodiny.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.