Jemný koláč s ovocem

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Jemný koláč s ovocem podle receptu Mirky Kuntzmannové

Je čas prázdnin a dovolených, dozrává sezónní ovoce. Zkusme připravit trochu jiný ovocný zákusek, než na jaké jsme zvyklí. Tento je velmi jemný, nadýchaný, a jak by řekl Zdeněk Troška „je to jako nebe v hubě“. Dovolím si tvrdit, že tento koláč plně nahradí dort.

Suroviny na spodní těsto:

250 g hladké mouky

150 g másla

80 g moučkového cukru

1 vejce

citronová kůra a šťáva

Suroviny na druhé těsto:

250 g mascarpone

125 g zakysané smetany

80 g moučkového cukru

2 vejce

4 polévkové lžíce škrobu (bramborový nebo kukuřičný)

600 g ovoce (třešně, višně, meruňky, rybíz,…)

Postup:

Z uvedených surovin na spodní těsto vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v ledničce půl hodiny odpočinout.

Pekáč o velikosti 30 x 40 cm lehce vymastíme, nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto rozválíme, přeneseme na dno pekáče a zapečeme 10 minut při 180 °C.

Mezitím připravíme druhé těsto: Mascarpone, smetanu, žloutky, škrob a cukr našleháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Hmotu, která je dost řídká, nalijeme na zapečené těsto a hustě poklademe zvoleným očištěným ovocem. Větší ovoce, jako třeba meruňky, můžeme nakrájet.

Při 160–170 °C pečeme 30 minut.

Prochladlý koláč pocukrujeme a servírujeme. Vylepšit můžeme šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

Celková doba přípravy tohoto koláče trvá přibližně 1,5 hodiny.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň