Jemný koláč s ovocem

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Je čas prázdnin a dovolených, dozrává sezónní ovoce. Zkusme připravit trochu jiný ovocný zákusek, než na jaké jsme zvyklí. Tento je velmi jemný, nadýchaný, a jak by řekl Zdeněk Troška „je to jako nebe v hubě“. Dovolím si tvrdit, že tento koláč plně nahradí dort.

Ingredience
  • Suroviny na spodní těsto: 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • citronová kůra a šťáva
  • Suroviny na druhé těsto: 250 g mascarpone
  • 125 g zakysané smetany
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 4 polévkové lžíce škrobu (bramborový nebo kukuřičný)
  • 600 g ovoce (třešně, višně, meruňky, rybíz,…)

Z uvedených surovin na spodní těsto vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v ledničce půl hodiny odpočinout.

Pekáč o velikosti 30 x 40 cm lehce vymastíme, nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto rozválíme, přeneseme na dno pekáče a zapečeme 10 minut při 180 °C.

Mezitím připravíme druhé těsto: Mascarpone, smetanu, žloutky, škrob a cukr našleháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Hmotu, která je dost řídká, nalijeme na zapečené těsto a hustě poklademe zvoleným očištěným ovocem. Větší ovoce, jako třeba meruňky, můžeme nakrájet.

Při 160–170 °C pečeme 30 minut.

Prochladlý koláč pocukrujeme a servírujeme. Vylepšit můžeme šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň