Jihočeská velikonoční sekanice
podle Mirky Kuntzmannové
- 350 g vařeného uzeného masa
- 350 g pečeného vepřového masa
- 8 housek nebo rohlíků
- 0,5 l mléka
- 6 vajec
- 1 pórek
- petrželka
- citrónová kůra
- sůl, pepř, nové koření, zázvor
- 1 lžíce sádla na vymazání pekáče
Pečivo nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme, až se mléko vsákne. Uzené i pečené maso nakrájíme na kostičky, omytý pórek na jemná kolečka a vše, spolu se žloutky a s výpekem z vepřového masa přidáme k namočeným rohlíkům. Osolíme, uvážlivě okořeníme, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, nakrájenou petrželku a naposledy opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Sekaninu rovnoměrně rozestřeme do vymazaného pekáče a ve vyhřáté troubě pečeme cca 1 hodinu při 160° C.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.