Jméno řece Úslavě vymyslel tiskařský šotek

22. září 2017
Tajemství řek západu Čech

U pramene Úslavy se dnes díky informační cedulce skutečně nacházíte u pramene Úslavy, ale nebylo tomu tak vždycky. V roce 1712 vznikla osudná kniha o řekách, která navždy přepsala Bradlavu na Úslavu.

Nahlédněme nejdříve hlouběji do zeměpisné historie. V roce 1266 je řeka popisována jako Bradaua. Za života Karla IV. kolem roku 1369 jako Radawa a roku 1376 jako Bradava. Tím výčet zajímavých názvů pro řeku Úslavu nekončí. Po husitských válkách v roce 1442 se řeka jmenuje flumen Šťáhlavská a v roce 1624 je zmiňována jako Brádava. Na další mapě je uvedená Bradlavka.

Pak přišel osudný rok 1712 a Mauricius Vogt, plaský cisterciák, vydal v německém Frankfurtu zeměpisnou knihu s názvem Das jetzt-lebende Königreich Böhmen in seiner historisch- und geographischen Beschreibung vorgestellt .

Při sazbě knihy a zřejmě i při rytí mapy došlo k oné největší chybě. Jméno Bradlava bylo zaměněno se jménem sousední řeky Úhlavy. Aby nebylo chyb málo, bylo písmeno h zaměněno za německé ostré ß. Nový název řeky byl na světě a bezejmenný německý sazeč touto chybou přepsal jednu kapitolu českého zeměpisu.

Pramen byl původně v pastvině

Pramen, dnes už přes 300 let řeky jménem Úslava, najdeme nad obcí Lukoviště na Klatovsku pod pastvinou chráněnou elektrických ohradníkem. Některé zdroje uvádějí, že Úslava původně pramenila přímo v pastvině, ale z bezpečnostních důvodů je teď za pramen označována meliorační trubka mimo dosah dobytka.

Hrneček tu je, stejně jako cedulka, označující pramen, ale nenapijete se. Pramen je vyschlý. O pár kroků níž najdete malý poetický rybníček zarostlý rákosím a dalšími vodními rostlinami. To je první voda řeky Úslavy, se kterou se setkávám. Hezké místo, ale také bych neochutnával.

Řeka dál tiše teče zpod vrchu Drkolná do údolí, kde ji čeká první soustava rybníků. Tím, je řeka Úslava originální. Není na ní žádná vodní nádrž, za to hned několik chovných rybníků. Horní a Dolní Plánička, Nový rybník a opět odkaz na původní název – Bradavský rybník. Tím největším na Klatovsku je Hnačovský rybník, který býval v létě hojně využíván jako rekreační centrum. Kvůli sinicím to ale v posledních letech nejde.

Dál řeka putuje směrem na Žinkovy, odtud se už ve všech mapách jmenuje Úslava, dál na Plánici, rodiště slavného vynálezce a průkopníka Františka Křižíka. Loukami a poli klidně pluje dál směrem na Nepomuk. Pak se vydá na Blovice a Nezvěstice. A tam se podíváme příště.

autor: Pavel Halla
Spustit audio