Josef Fousek

17. březen 2014

Patří k hostům, kteří by si ve studiu bez problému vystačili sami. Rozsvítí se červená… a spustí se lavina vzpomínek, stěží zastavitelný tok myšlenek, aforismů i životních zážitků. Josef Fousek to prostě utáhne.

První básničky psal už na vojně, první knihu vydal v šedesáti. Laskavost, dobro, naději - především to chce svou tvorbou rozdávat. U příležitosti svých nedávných pětasedmdesátin byl hostem Vladimíra Šťovíčka.

K narozeninám dostal mimo jiné atlas České republiky, jelikož rád cestuje. Za fanoušky míří na různá místa po celých Čechách a setkání s nimi mu přináší nejednu humornou situaci, se kterou se pak neváhá svěřit. Poslechněte si třeba, jak mu před vystoupením vypadly zuby nebo jak ho svou bezprostředností překvapil posluchač, když mu vyjmenoval nebožtíky ze Semaforu a neopomněl se zeptat, kdy se k nim Josef Fousek připojí.

V roce, kdy si připomínáme kulaté výročí narození i úmrtí Karla Kryla, se vzpomínalo i na tuto legendu českého písničkářství. Josef Fousek se s Krylem setkal jednou v životě, a to ve na koncertě ve Švýcarsku. Poslechněte si, co našemu hostu z této události utkvělo v paměti.

Probrali jsme i období, kdy Josef Fousek pásl krávy na Šumavě. Poslechli si, jak mu kritik rozcupoval jeho nejslavnější písňový text, a řeč se stočila i na manželku Jarmilku, se kterou je téměř 53 let. Nechyběla poezie, ani 2 živě zazpívané písničky.

Spustit audio