Kampa

3. červenec 2014

Prázdninový cyklus kulturně historických toulek po našem kraji.

Každý prázdninový týden se v našem vysílání vydáváme na výlet. Letos mají naše toulky dvě tematické řady.

V červenci půjdeme po stopách regionálních básníků a spisovatelů. Podíváme se například do Klenčí pod Čerchovem za Jindřichem Šimonem Baarem, do Strašic za Karlem Vokáčem nebo na Březník, kde je expozice věnovaná Karlu Klostermannovi.

V srpnu se pak zase budeme toulat po místech, která ovlivnila nebo inspirovala významné regionální výtvarníky například V. V. Modrého, Josefa Hodka nebo Miroslava Tázlera. Navštívíme třeba hrad Buben, Rabštejn nad Střelou nebo městečko Úterý.

Po odvysílání každého pořadu následuje soutěž pro posluchače o zajímavé knižní ceny.

Připravuje a moderuje: Dominik Mačas, Tamara Salcmanová

Historie pořadu: Prázdninový cyklus Kampa byl součástí vysílání Českého rozhlas Plzeň v letech 2014 a 2015.

Rozhovor s klíčovými osobnostmi pořadu:

Každý čtvrtek ráno, krátce před půl devátou, vám nabídneme jednu část část našeho nového prázdninového seriálu Kampa. Bude to devítidílný cyklus kulturně historických toulek po našem kraji. Proč mu jeho autoři vybrali právě název Kampa, na to jsme se zeptali kolegy Dominika Mačase, který spolu s Tamarou Salcmanovou pořad připravuje.

Ten název nemá rozhodně nic společného s pražskou Kampou, vychází z našeho krajového jazykového svérázu. Všichni to dobře znáte. Kdypa, japa, copa, pročpa, kampa… Kampa sme to přišli? Kampa pudem? Ale pozor naše Kampa není tou otázkou, ale odpovědí, inspirací, poňouknutím k výletům, toulání a poznávání našeho regionu.

A kampa to bude?

Celý ten devítidílný cyklus je rozdělený na takové dvě tematické části. V červenci se vydáme po stopách regionálních básníků a spisovatelů, takže se například podíváme do Klenčí za Jindřichem Šimonem Baarem, do Strašic za Karlem Vokáčem nebo na Březník, kde je expozice věnovaná Karlu Klostermannovi. V srpnu se pak zase budeme toulat po místech, která ovlivnila nebo inspirovala významné regionální výtvarníky například V.V. Modrého, Josefa Hodka nebo Miroslava Tázlera a navštívíme třeba hrad Buben, Rabštejn nad Střelou nebo městečko Úterý.

Nesmíme zapomenout, že ke každému dílu Kampy je připravená soutěž…

Po odvysílání každého výletu moderátor položí záludnou otázku, ale ten kdo bude náš pořad bedlivě poslouchat, se rozhodně nemusí bát, že by nevěděl odpověď. Pro každého výherce pak máme připravené knižní ceny.

A pokud čtvrteční vysílání nestihnu?

Pak si ji můžete naladit v čase sobotního Horizontu, a nebo poslechnout právě tady na internetových stránkách Českého rozhlasu Plzeň plzen.rozhlas.cz, kde jsou kromě záznamu pořadu navíc i různé fotografie nebo mapka s navštívenými místy.

Spustit audio