Každý dělá co může

3. září 2003
Publicistika

Příklady špatně provedené privatizace najdeme v západních Čechách na mnoha místech. Jedním za všechny je obec Kyselka u Karlových Varů, kde někdejší lázeňské centrum chátrá téměř deset let. V současné době si proto nikdo netroufne odhadnout, zda historické objekty ještě vůbec bude možné zachránit. Situaci v Kyselce je věnován i komentář Zdeňka Trnky.

Pokud přijede náhodný návštěvník po letech do Kyselky u Karlových Varů musí být zděšen. Historické centrum obce vybudované na přelomu 19. a 20. století za éry podnikatele Jindřicha Mattoniho je vydrancováno. Po roce 1989 se totiž vlády nad historickými památkami postupně ujaly firmy, které měly v úmyslu všechno možné. Jen do oprav a rozvoje Kyselky se jim příliš nechtělo.

Zdrcující stav umocňuje silnice do Kyselky. V současné době na ní totiž vládnou bezohlední řidiči kamionů, kteří si jedou do moderní stáčírny pro náklad nealkoholických nápojů. Stovky těžkých souprav se na úzké silnici stávají smrtelným nebezpečím pro řidiče osobních vozidel, cyklisty i obyvatele blízkých obcí.

Kdo může za to, že se ze zanedbaných, nicméně stále fungujících lázní, stala ruina? Kdo může za to, že z klidné obce je parkoviště pro kouřící kamiony? Jak si vysvětlit, že odpovědné orgány, policie, obecní úřad a koneckonců i obyvatelé a příznivci Kyselky v podstatě nečinně přihlížejí této zkáze!

Logo

Odpověď jsem nalezl na jednom z mnoha setkání zájemců o historii karlovarského regionu. Setkání se totiž zúčastnil i odpovědný pracovník Národního památkového ústavu Plzeň. Lidé se ho ptali proč památkáři dopustili, aby za posledních deset let ze střech historických objektů v Kyselce zmizela unikátní střešní krytina, proč zloději a soukromé firmy beztrestně odnesli umělecké plastiky, vytrhali elektrické rozvody a zpustošili zajímavé interiéry a parky. Tazatelům se dostalo asi této odpovědi: " My jsme jako památkáři za posledních deset let v Kyselce zachránili, co se dalo!" To je odpověď, která vyráží dech. Ten kdo Kyselku zná, musí si totiž zákonitě myslet, že památkáři zřejmě nedělají vůbec nic. Nasvědčoval by tomu stav historického centra obce. Nedokonalé zákony sice památkáře určitě svazují. Je ale zvláštní, že v Kyselce vyšla snaha expertů naprázdno. Na drobné vlastníky historických budov si ale právě památkáři dokáží pěkně vyšlápnout a často až nesmyslně trvají na nesmyslných maličkostech.

Nebylo by ale fér hovořit v souvislosti s Kyselkou pouze o památkářích. Určitě totiž pro zajištění rozvoje obce dělali co mohli pracovníci okresního a obecního úřadu, ochránci životního prostředí, patrioti a také obyvatelé Kyselky. Ale praktické výsledky.. Paradoxně nejvíce je v historické Kyselce vidět činnost zlodějů, nenechavců a vandalů. Ti využili lhostejnosti okolí a také dělali co mohli, jenže se tím na rozdíl od jiných, raději nechlubí.

autor: zdt
Spustit audio