Když jdu do ateliéru, můžu doma říct, že odcházím za svými štětkami, usmívá se malíř Václav Sika

10. květen 2023

Realistická malba má vypadat jako fotografie, tvrdí to domažlický malíř Václav Sika, který řadu let vedl Galerii bratří Špillarů.

Václav Sika se proslavil třeba realistickými malbami motocyklů

Václav Sika se narodil 19. dubna 1955 v Domažlicích. Po maturitě pracoval jako konzervátor Muzea Chodska v Domažlicích, poté přešel do Galerie bratří Špillarů a 21 let ji vedl. Od roku 1993 je členem Unie výtvarných umělců plzeňské oblasti. Věnuje se malbě, kresbě, počítačové grafice a tvorbě objektů.

V roce 2015 vydal životopisnou knihu Vzpomínky, na kterou v roce 2022 navázal Vzpomínkami II. Zabývá se hyperrealistickou malbou portrétů, detailů rostlin, ptáků, brouků a starých motocyklů. Dosud vytvořil více než stovku obrazů v jednotném formátu 100 x 120 cm. Od roku 1990 uspořádal autor přes padesát samostatných výstav v České republice, SRN, Holandsku, Japonsku a USA. Podílel se také na přibližně padesáti společných výstavách v Rakousku, SRN, ČR. Účastnil se mezinárodních výtvarných sympozií v České republice a v SRN.

Svůj vlastní ateliér má Václav Sika ve Kdyni. "Když tam jdu, můžu klidně doma říct, že odcházím ke svým štětkám a následně s nimi mohu obcovat třeba celý den," říká s úsměvem.

V rozhovoru se dozvíte, co je Klub konkretistů nebo zda je počítačová grafika ještě výtvarné umění.

Spustit audio