Když kolem vás řádí chřipka, preventivně nasaďte echinaceu nebo hlívu, radí bylinkářka

29. leden 2020

Imunitu je třeba posilovat celoročně vhodnou stravou a celkově zdravým životním stylem. V okamžiku, kdy jsou chřipka a další virová onemocnění na vzestupu, je podle Ivany Tischlerové vhodné i cílené užívání některých přírodních prostředků.

„V první řadě doporučuji echinaceu. Dá se brát preventivně i delší dobu za účelem posílení imunity. Tinkturu koupíte v každé lékárně,“ říká bylinkářka, „a rozhodně tinktura je účinnější než čaj s echinaceou, můžete ji dávat i dětem.“

Pokud se lékárně raději vyhnete, vyzkoušejte hlívu ústřičnou. „Hlíva bezvadně posiluje imunitu. Osobně jsem spíš příznivcem čerstvých bylin a hub než přípravků z lékárny. Hlívu dostanete kdekoli v obchodě. Buď si ji uvařte, nebo usušte a rozemelte na prášek, který budete preventivně užívat,“ radí bylinkářka Ivana Tischlerová.

V případě, kdy už onemocníte, obraťte se na lékaře, chřipku nepodceňujte a nepřecházejte. A kterými bylinkami můžete podpořit léčbu chřipky i dalších virových chorob? Poslechněte si bylinkářskou poradnu.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio