Knoflíky různého stáří, tvarů a materiálů si můžete prohlédnout v sokolovském zámku

Exponáty do Sokolova zapůjčila Líza Honomichlová z Černošína, tamní muzeum výstavu knoflíků pořádá do 27. března.

Knoflíky ze sbírky Lízy Honomichlové

Sokolov není prvním místem, kam krabice, tašky i pytlíky plné knoflíků ze sbírky Lízy Honomichlové putovaly, k vidění byly už v Tachově a v Černošíně. Přes metrák knoflíků paní Líza před několika lety shromáždila za účelem jejich vystavení v černošínském muzeu, posílali jí je lidé z celé republiky.

Svému pěstiteli má přinášet bohatství a štěstí, což z ní pravděpodobně udělalo nejoblíbenější a nejznámější druh pepřince. Řeč je o pilee, nenáročné pokojovce pocházející z jižní Číny. Jak se o ni starat, radí designérka pokojových rostlin Simona Bratršovská.

Matěji Houškovi je 13 let a je studentem stříbrského gymnázia. Odmalička je přírodní typ, rybář a zálesák. O své zálibě dokonce natáčí zajímavé dokumenty, které se staly hitem sociálních sítí. Za Matějem se vydala naše kolegyně Martina Sihelská, také rybářka a zálesačka.

Echinacea purpurea neboli třapatka nachová je mrazuvzdorná okrasná trvalka. Aby se jí dobře dařilo, potřebuje slunné až polostinné stanoviště s humózní půdou. Jedná se o léčivku podporující imunitu. Která echinacea má silnější účinky než purpurea? Také o tom hovoří bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová.

Březost koček trvá 58 až 75 dní, obvykle se začínají mrouskat ještě v zimním období. A přestože fyzicky dospělé jsou až kolem 1 roku svého věku, pohlavní dospělost přichází přibližně v půlroce, takže koťata můžou mít opravdu brzy. Podle veterináře Radka Protivy se dospělá kočka okotí i 3krát do roka. Jak poznáme, že je kočka v očekávání, ještě než jí začne růst bříško? A jak se o březí a kojící kočku s koťaty starat?

Zveme např. na přednáškový seminář Krajina Ašska v proměnách času 3. 3. v chebském a 4. 3. v ašském muzeu a na přednášku zahradníka Richarda Papeže o pěstování květin 12. 3. v MKZ Horšovský Týn.

Až 80 druhů hub z celkového počtu 100 000 druhů světélkuje. Téměř výhradně se jedná o dřevní druhy, některé z nich rostou také u nás. Jedná se o některé václavky, pařezníky, helmovky nebo hlívovník olivový, uvádí mykolog Zdeněk Hájek. A proč houby světélkují?

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio