Křehké rohlíčky
podle paní Libuše z Kovčína.
Suroviny na rohlíčky:
40 dkg hladké mouky
25 dkg hery
1 kelímek zakysané smetany
vejce na potření
moučkový a vanilkový cukr na obalení.
Suroviny na ořechovou náplň:
25 dkg mletých ořechů
10 dkg krupicového cukru
1 dl mléka
hrst rozinek
nebo
Suroviny na makovou náplň:
25 dkg mletého máku
10 dkg krupicového cukru
1 dl mléka
hrst rozinek
Postup:
Z uvedených surovin připravíme hladké těsto, které dobře propracujeme a dáme na 2 hodiny do chladničky.
Mezitím si uděláme náplně: Ořechy nebo mák smícháme s cukrem, zalijeme vařícím mlékem. Zaléváme opatrně, abychom nemuseli zahušťovat. Nakonec přidáme rozinky.
Těsto rozdělíme na šest bochánků. Vyválíme z nich kruh, který rozdělíme šikmým řezem na osm dílků.
Na širší stranu dílku dáme lžičkou nádivku a rolujeme do tvaru rohlíčku. Připravené rohlíčky poskládáme na vymaštěný plech a potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme přibližně 30 minut při teplotě 200° C.
Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.