Křehký koláč s jablky
Výborný a chuťově vyvážený koláč, na který jsem dostala svolení, abych ho v této relaci uvedla. Jde o velmi starý a osvědčený recept, za nějž děkuji své kamarádce, která ho zdědila po mamince, ta po svojí mamince, …
Suroviny na těsto:
250 g másla
250 cukru
4 vejce
500 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
citronová kůra
Suroviny na náplň:
1 kg oloupaných a nastrouhaných jablek
2 vanilkové cukry
citrónová šťáva
rum
skořice (ořechy, rozinky)
200 ml smetany ke šlehání na polití
sádlo na vymazání
Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu asi půl hodiny odpočinout. Těsto, které je měkké, rukama rovnoměrně vtlačíme do vymazaných forem nebo plechu. Povrch poklademe nastrouhanými jablky, posypeme vanilkovým cukrem a skořicí, podle chuti můžeme přidat rozinky a ořechová jádra.
Pokapeme citrónovou šťávou a ve středně teplé troubě upečeme. Ještě horký koláč pokapeme rumem a rovnoměrně polijeme smetanou, která se rychle vsákne. Koláč je velmi vláčný.
Poznámka: Povrch koláče můžeme posypat také drobenkou. V originálním receptu však není.
Celková doba přípravy: 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.