Křimické knedlíky
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 2 - 4 porce:
- 200 g prorostlého uzeného bůčku nebo tlustého od šunky
- 2 – 3 housky (nejlépe 1 den staré)
- 300 g kysaného zelí
- 2 vejce
- 150 – 200 ml kysané smetany
- cca 2 hrsti hrubé mouky nebo dětské krupičky
- petrželka, sůl
Postup:
Housky nakrájíme na kostičky a v mírně teplé troubě je necháme oschnout. Uzený bůček nebo tlusté od šunky též nakrájíme na drobnější kostičky a na pánvi osmahneme do růžova. Vše dáme do mísy, přidáme najemno nakrájené kysané zelí, předem dobře vymačkané, nakrájenou petrželku, osolíme a zalijeme smetanou, do které jsme rozšlehali vejce. Vše pečlivě promícháme, ale nehněteme, aby zůstala zachovaná mozaika. Zahustíme hrubou moukou nebo dětskou krupičkou. Množství mouky se řídí velikostí vajec a šťavnatostí zelí. Těsto by mělo být měkké, ale pevné.
Mokrýma rukama tvoříme malé kulaté knedlíky o průměru cca 4 –5 cm.
V osolené vařící vodě vaříme zhruba 10 minut.
Knedlíky podáváme jako hlavní chod polité na másle nebo sádle osmaženou strouhankou nebo rozpálenými škvarky či polité sádlem. Jsou však také výbornou přílohou k vařenému nebo pečenému uzenému masu.
Celková doba přípravy cca 40 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.