Kristova koruna není pro každého

Řeč je o pokojové rostlině pryšci zářivém. Při poškození roní bílou jedovatou šťávu, která dráždí pokožku a sliznice. Navíc je nebezpečná četnými pichlavými trny. Pokud máte malé děti nebo chováte domácího mazlíčka, její pořízení zvažte.

Pryšec zářivý (Euphorbia milii) pochází z Madagaskaru. Je to sukulentní pokojovka patřící do čeledi pryšcovitých. Zajímavá je svými listeny, které bývají červené, dnes díky šlechtění i růžové, bílé nebo krémové. Lístky jsou malé, vejčité, zelené.

Logo

„Drobnými kvítky kvete v podstatě celý rok. Roste pomalu, ale může dorůst až do výšky 1,5 m,“ popisuje pryšec zářivý Tomáš Pražák, zahradník z Plzně-Křimic, „ve stáří jsou tyto rostliny neforemné, ale stále krásné.“

Stanoviště

Kristově koruně se bude dařit na slunném a světlém místě. Je možné i letnění na zahradě, opět na světlém stanovišti. V zimě by teplota neměla klesnout pod 12 °C. Rostlina dobře snáší suchý vzduch.

Zálivka a přesazování

„Pryšec zaléváme raději méně než více, vždy do přeschnutí. V zimě zálivku ještě omezíme. Přesazujeme zhruba každé dva roky do humózního a těžšího substrátu, nejlépe do směsi kompostu a písku,“ radí zahradník, „pozor při tom na trny, pracujeme v rukavicích.“

Choroby a škůdci

Pokud rostlině žloutnou nebo opadávají lístky, je příčinou buď přelití nebo nízká teplota. Zejména v zimě při vysoké teplotě a vlhkosti se mohou objevit houbové choroby.

Množení

„Pryšec zářivý množíme v předjaří řízky. Nejdříve je namočíme do vlažné vody, aby z nich vytekla mléčná šťáva. Pak je namočíme do stimulátoru a až potom zapíchneme do množárenského substrátu. Šlo by to i výsevem, semeny, ale to je složité a zdlouhavé,“ konstatuje Tomáš Pražák.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio