Křížový vrch u Stodu je považován za mystické místo

13,5 metru nad zemí, tak vysoko se člověk ocitne po zdolání 71 schodů v samotné věži Křížového vrchu. Jmenuje se tak rozhledna i samotný kopec, na kterém rozhledna stojí. A nejen ta - nachází se zde i kostel. Celý objekt i s okolím pak může uprostřed zalesněného vrchu působit mystickým dojmem.

V dávné minulosti se v této lokalitě měli vyskytovat Keltové, jelikož na místě měli být později nalezeny pozůstatky jejich obydlí a lidské kostry. Později, v 18. století, zde na kopci, tehdejší tzv. Vrabině, stál dřevěný kříž a chodily sem celá procesí věřících. "Údajně se tady stal zázrak, že ten kříž se otočil a následně to místo získalo jakýsi mystický charakter," řekl Pavel Cích, vedoucí Městského kulturního střediska ve Stodě, pod který Křížový vrch v současnosti spadá. Událost se měla přihodit v roce 1746.

Ani zázrak kostel neuchránil

Posléze byl na vrchu dostavěn kostel, téměř katedrála, která oplývala celkem čtyřmi oltáři. Jeden z nich stál na schodišti s 18 schody a byl zde umístěn onen "zázračný" kříž. Ani toto místo však nepřežilo hromadné rušení klášterů Josefem II. a po třiceti letech došlo ke zbourání kostela. Nový kostel byl na vrchu postaven v 19. století a až ve století 20. k němu byla přistavěna věž - dnešní rozhledna. "Ke koloritům nedělního života patřilo vystrojit se a jít na procházku na Křížový vrch, protože tady byl hostinec. Dědečkové si dali pivo, vnoučata běhala, babičky si popovídaly," uvedl Pavel Cích.

Kámen, který má nabíjet energií

Za kostelem se nalézá místo, kde by senzitivní jedinci měli cítit příliv pozitivní energie. Jedná se o kámen, na který by se lidé měli postavit, být v klidu a načerpat onu energii. "Když přijedu z Křižáku, tak mám vždycky dobrou náladu," poznamenal Pavel Cích.

Kudy na Křížový vrch

Zvolit si můžete jak cestu z obce Losina, kde je možné auto ponechat a pokračovat na vrch pěšky. Je také možné zahnout na začátku obce (ve směru od Stodu) doprava a poté automobilem pokračovat až na samotný zalesněný vrch, kde vám však cestu po čase zatarasí závora. Procházku si tedy uděláte tak jako tak. Další variantou je pak cesta po červené turistické značce z města Stod. Ať už zvolíte jakoukoliv trasu, výsledek jistě bude stát za to.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související