Kroupy s fazolemi, čili šumajstr
Šumajstr, někdy nazývaný také šulimajs, je na přípravu jednoduchý, přitom je chutný a vydatný! Je podobný šouletu. Zda šoulet pochází z tohoto krajového pokrmu nebo naopak, asi přesně nezjistíme. Ať je to tak nebo onak, šumajstr je chuťově vynikající pokrm, který je vhodný pro toto postní období.
Suroviny na čtyři:
300 g krup
200 g fazolí
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
5 kuliček pepře
200 g cibule
400 g škvarků
4 stroužky česneku
mletý pepř
sůl
2 lžíce vepřového sádla
Postup:
Fazole přes noc namočíme. Pak k nim přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a uvaříme je. Osolíme, až když jsou fazole měkké.
Kroupy uvaříme zvlášť v osolené vodě.
Na sádle zpěníme cibulku, přidáme škvarky a prohřejeme.
Kroupy smícháme s fazolemi, podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme utřený česnek a vmícháme cibuli se škvarky.
Celková doba přípravy trvá přibližně 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://plzen.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://plzen.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.