Kuandu obecný vydává zvuky připomínající pláč

20. únor 2023
Mezi námi zvířaty

Stromový dikobraz ze severní části Jižní Ameriky s názvem kuandu obecný je jedním z pozoruhodných obyvatel expozice Amazonie v Zoologické a botanické zahradě města Plzně. Jde o býložravého hlodavce, který má zajímavý čumáček a špičaté bodliny.

„Bodliny mu slouží k ochraně. Když se kuandu cítí být v ohrožení, postaví se na zadní nohy, ovine ocas kolem větve a vyhrožuje právě těmi bodlinami, kdy je hází ze strany na stranu. Jeho nos se mu ještě více zešpičatí, když je naštvaný,“ řekla na úvod pracovnice plzeňské zoo Barbora Hanlová.

Bodliny kuandu obecného mají dokonce zpětné háčky, takže nabodnout se na ně nebude nic příjemného: „Je potom velice složité a bolestivé bodlinu vytáhnout. Při úklidu se mi už stalo, že se mi bodlinka zapíchla do nohy, ale jinak ne, oni jsou hodní,“ uvedla s úsměvem jejich ošetřovatelka.

Zvíře má také silné drápy, pomocí kterých dobře šplhá a většinu času tak tráví v korunách stromů.

Zrzavé mládě

„Ve volné přírodě se živí větvičkami, listy a semínky. Tady v zoo jim tuto stravu nahrazujeme zeleninou. Samec může vážit až 5 kg, samice 3 kg. Samice je březí 200 dní a rodí jedno mládě. To je zajímavé tím, že vypadá úplně jinak, než jeho rodiče – je zrzavé. Namísto bodlin má chloupky, které mu do několika dní ztvrdnou a následně se změní v bodlinky,“ popsala Hanlová.

Mláďata kuandu se rodí zrzavá

Kuandu obecný vydává zvuky připomínající lidský pláč nebo mňoukání kotěte. Pokud tyto zvuky uslyšíte, nemusí to nutně znamenat, že se tomuto zvířeti děje nějaké příkoří. Jde o jeho běžný hlasový projev.

Spustit audio