Kuře na medu a zázvoru
podle Václava Pacha z Pivovarského dvora Plzeň-Černice.
- 4 kuřecí stehna
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce medu
- 2 cm čerstvého zázvorového kořene
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička másla
- 1 citron
- pepř a sůl
Začneme marinádou: mícháme sójovou omáčku, med, lžíci oleje, kúru a šťávu z citronu, nastrouhaný zázvor a česnek. Vše promícháme, až vznikne hustější hmota. Stehno nařízneme z obou stran podél kosti, osolíme a opepříme a vložíme do marinády. Obalíme ze všech stran a necháme marinovat 3 hodiny.
Když je maso marinované, smažíme jej nejdřív na oleji z obou stran, a poté podlijeme trochou vody a pod pokličkou podusíme 15-20 minut. Na závěr přidáme zbytek marinády a znovu chvíli podusíme.
Maso pak vyjmeme na talíře a do výpeku přidáme máslo, stáhneme z ohně a necháme rozpustit.
Doporučená příloha: rýže, grilovaná zelenina apod.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.