Kuřecí závitky plněné vinnou klobásu
podle paní Marie ze Starého Lázu.
Suroviny:
- 600 g prsních kuřecích řízků
- sůl
- bílý pepř
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 300 g vinné klobásy
- 1 červená paprika
- 50 g másla
- 1-2 lžičky hladké mouky na zahuštění
Postup:
Kuřecí řízky omyjeme, osušíme a naklepeme. Osolíme, opepříme a z jedné strany posypeme petrželovou natí. Klobásy vymačkáme ze střívka a rozetřeme na řízky. Červenou papriku očistíme, nakrájíme na nudličky a na každý plátek masa dáme pár kousků.
Maso zavineme, upevníme párátky nebo převážeme nití. Nakládáme do pekáče, vymazaného máslem, podlijeme trochou vody a pečeme 30 minut při teplotě 190° C.
Hotové závitky vyjmeme a výpek přelijeme do kastrůlku. Naředíme dle potřeby, zahustíme moukou, rozkvedlanou ve vodě a ještě povaříme.
Podáváme s bramborem nebo kaší, přelité šťávou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.