Laky na nehty. Co se z nich dostává do těla?

24. leden 2017

Pro řadu žen je lak na nehty součástí každodenního života, v poslední době ho začínají používat i někteří muži. Jen málokdo ale tuší, z čeho přesně se takový lak vyrábí a jak je jeho příprava komplikovaná. Víte třeba, že základní surovina je mnohdy stejná jako pro výrobu střelného prachu?

Hotový chemický rébus

Kvalitní lak na nehty by měl splňovat celou řadu požadavků, a tak není divu, že je tento výrobek doslova chemickým koktejlem. Hlavním kritériem zákaznic při výběru bývá obvykle určitá barva laku, kterou zajišťují speciální pigmenty, například sloučeniny chromu, železa, titanu nebo manganu.

Ale barva je pro výrobce vlastně jen příslovečnou třešničkou na dortu. Dobrý lak by měl být dostatečně tvrdý a odolný proti opotřebení. Proto se často jako základ pro výrobu laků na nehty používá nitrocelulóza, kterou možná znáte spíše jako surovinu pro výrobu střelného prachu nebo jednoho z prvních plastů – celuloidu.


Regulace v Evropské unii
V Evropské unii použití mnohých nebezpečných chemických látek v kosmetice zakázáno nebo omezeno. Kromě již zmíněného acetonitrilu evropská směrnice o kosmetice zakazuje nebo reguluje například použití rakovinotvorného benzenu, benzylperoxidu, karcinogenního formaldehydu nebo některých ftalátů, které jsou nebezpečné pro reprodukci (např. butylbenzyl ftalát nebo dietylhexyl ftalát – DEHP).

Laky na nehty by ale zároveň měly být dostatečně pružné, aby nepraskaly, což zajišťují chemická změkčovadla, například některé ftaláty nebo kafr. Další chemické sloučeniny slouží k tomu, aby vrstvička laku byla na nehtu dostatečně tenká. Jiné přísady zajišťují laku patřičný lesk a jiné jsou schopny dosáhnout toho, aby se na nehtu třpytil.

Výrobci ale nesmějí zapomenout ani na zásadní ingredience, které pevně přichytí lak k povrchu nehtu. V neposlední řadě jsou součástí laků na nehty také tzv. UV filtry, které známe třeba z opalovacích krémů a které zajišťují stálobarevnost i při působení slunečního záření.

Pozor na odlakovače!

Prostředky k odstraňování laků jsou obvykle založeny na bázi těkavých organických rozpouštědel, ale mohou obsahovat také oleje nebo parfémové látky. Nejčastěji používanou sloučeninou bývá aceton, který nepříjemně zapáchá, může poškozovat povrch nehtů a dráždit pokožku. Jiné odlakovače jsou založeny na etylacetátu, který je dráždivou látkou. Mimo Evropskou unii se lze setkat také s odlakovači používajícími acetonitril, který ale byl v zemích EU v kosmetice zakázán už v roce 2000, a to pro svou toxicitu.

Nehtové studio - rizikové pracoviště

Několik studií, které sledovaly zdravotní stav pracovníků v nehtových studiích, ukázalo, že jde o riziková pracoviště. V roce 2016 zpracovalo ministerstvo amerického státu New York odbornou zprávu, která hodnotí chemické látky používané v salónech, které se specializují na péči o nehty. Tato zpráva uvádí, že v nehtových studiích se může vyskytovat několik desítek chemických látek, které mohou mít negativní vliv na lidské zdraví. A řadu z nich také přímo naměřili v poměrně značných koncentracích ve vzduchu některých provozoven.

Zpráva proto doporučila postupnou náhradu některých nebezpečných látek v kosmetice a dále vybavení nehtových studií výkonnou vzduchotechnikou. A pokud nebude jiné řešení, tak v některých případech také vybavení zaměstnanců studií ochrannými pomůckami, jako jsou rukavice, ochranné oděvy nebo respirátory. Ale ruku na srdce, kolik žen by si vybralo pro svou manikúru provozovnu, kde by je personál obsluhoval v respirátoru?

Chemie z laků proniká i do těla

Odborníci, kteří se zabývají vlivem chemických látek na lidské zdraví, také zjišťovali, zda se suroviny z laků dostávají do lidského těla. U žen, které laky na nehty používají, v porovnání s těmi, které laky nepoužívají, prokázaly laboratorní analýzy zvýšené množství některých chemikálií v moči.

Další studie ukázaly, že hladiny určitých chemikálií v těle sledovaných žen výrazně stouply v krátké době po aplikaci laku na nehty. To je také důvod, proč je obsah chemikálií v lacích na nehty regulován a proč bylo používání některých látek omezeno nebo dokonce zakázáno.

Kdo provádí kontroly a s jakým výsledkem?

V České republice spadá bezpečnost kosmetiky do kompetence ministerstva zdravotnictví a kontroly provádí hygienická služba. Laky na nehty patří (spolu s další kosmetikou) mezi nejčastěji z prodeje stahované nebezpečné výrobky. Nejčastějším důvodem ke stažení bývá to, že výrobek nebo jeho obal neobsahuje stanovené informace, zejména o jeho složení. V některých případech jsou laky stahovány z prodeje kvůli obsahu nebezpečných chemikálií, nejčastěji ftalátu DEHP.

Co můžete dělat vy aneb Rady k nezaplacení

• Před nákupem laků na nehty nebo jiné kosmetiky si pročtěte veškeré informace na obalu.
• Pokud na výrobku (obalu) není uveden výrobce, chemické složení, doba trvanlivosti nebo způsob užití výrobku, určitě si ho nekupujte.
• Nepoužívejte výrobky s prošlou dobou trvanlivosti.
• Pokud si péči o své nehty provádíte doma, vyberte si podle možností dobře větranou místnost, abyste omezili vdechování těkavých chemikálií.
• Při výběru nehtového studia můžete alespoň orientačně posoudit „chemický“ zápach v místnosti, případně přítomnost digestoře nebo jiného zařízení pro odvětrávání.
• Laky na nehty ani prostředky k jejich odstraňování rozhodně nepatří do rukou dětem.
• Používejte kosmetiku s rozumem, méně může být někdy více.
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.