Ledové víno s jednohubkami
„Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Pořekadlo naznačuje, jaký význam černému bezu přisuzovali naši předkové. Z generace na generaci se předávaly nejrůznější recepty na využití této rostliny – nejznámější jsou kosmatice, bezinkové limonády nebo sirupy. Autorka květinových kuchařek Jana Vlková nám v Hobby magazínu speciál nadiktovala recept na ledové víno z květů černého bezu a pro čtenáře našeho webu přidala i jednohubky.
Ledové víno z květů černého bezu
Suroviny pro 6 osob:
100 g květů bezu černého, po obrání z květenství
1 l bílého vína
120 g cukru
1 dl jablečné pálenky
Postup:
Z květů černého bezu ostříháme delší tuhé stopky, ponecháme jen jemné co nejkratší stopky (stopky dávají vínu nepříjemnou hořkou chuť). Víno zahřejeme, aby bylo vlažné (stačí i pokojová teplota), nevaříme! Přidáme květy bezu. Necháme 24 hod. odpočinout. Potom přecedíme, přisypeme cukr a po jeho rozpuštění dolijeme pálenku.
Uchováváme v chladnu a temnu. Podáváme jako aperitiv, nejlépe s ledem, do kterého jsme zamrazili drobné květy černého bezu nebo jiných jedlých rostlin.
Jednohubky
Suroviny:
pěkně tvarované listy rozchodníkovce nádherného nebo nachového před květem
dobře vyvinuté květy zvonku broskvolistého
Na náplň:
španělská šunka jamón Jabugo
citrony konfitované ve slaném nálevu
kousky čedaru
sardele v oleji
stonky fenyklu
nebo jiné suroviny podle chuti, měly by být ostřejší, protože rozchodníkovec ani zvonek nemají nijak výraznou chuť
Postup:
Květy zvonků zbavíme tyčinek a pestíků, listy rozchodníkovce opereme a osušíme (když se nemáčí, je to lepší, pak ale musí pocházet z čisté zahrady). Suroviny na náplň nakrájíme na malé kousky. Bereme vždy kousek delikatesy mezi dva lístky rozchodníkovce, vsuneme do kalichu zvonku a spíchneme párátkem. Místo párátek lze použít „třísky“ ze stonků fenyklu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.