Lesní závitky

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

V této době jsou lesy plné hub. Co však s nimi, když už máme houbovky, smaženice a houbových řízků až nad hlavu? Nasušeno máme do zásoby, hříbků naložených do octa je na zimu také dost. Určitě se rodině zavděčíte, když připravíte lesní závitky. Bude to příjemná změna.

Suroviny na čtyři porce:

4 plátky zadního hovězího masa po cca 150 g

1 cibule,

50 g slaniny

mletý pepř

sůl

hovězí vývar

1 lžíce kaparů

Suroviny na zahuštění:

1 lžíce hladké mouky

1 lžíce másla

Suroviny na nádivku:

200 g čerstvých hub

50 g slaniny

1 malá cibule

1 lžíce másla

2 vejce

sůl

Postup:

Plátky masa otřeme vlhkou utěrkou, naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme připravenou náplní. Náplní pokryjeme jen 3/4 plochy masa. Pevně svineme a ovážeme nití.

Slaninu, nakrájenou na drobné kostičky, rozškvaříme a necháme na ní zesklovatět nakrájenou cibuli. Do tohoto základu vložíme připravené závitky, podlijeme je trochou vývaru a pod poklicí dusíme doměkka. To trvá přibližně 1 hodinu. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem.

Měkké maso vyjmeme, odstraníme z něj nitě a uložíme na teplém místě.

Máslo smícháme s hladkou moukou a touto směsí zahustíme vysmahnutou šťávu z masa. Podle potřeby naředíme vývarem a necháme 3 minuty povařit. Na závěr do omáčky přidáme nadrobno nakrájené kapary.

Příprava nádivky:

Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme na drobné kostičky nakrájenou slaninu a na tenké plátky nakrájené houby. Osolíme, opepříme a krátce podusíme.

Když jsou houby měkké, vlijeme rozšlehaná vejce, zamícháme a vejce necháme ztuhnout. Je-li náplň příliš hustá, přidáme 1 lžíci vývaru.

Lesní závitky můžeme podávat s dušenou rýží, vařenými brambory, kynutými nebo bramborovými knedlíky, kompotem, popř. čerstvou zeleninou

Celková doba přípravy tohoto jídla trvá přibližně 1,5 hodiny.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň