Levhart čínský napodobuje zvuky své kořisti

9. říjen 2023
Mezi námi zvířaty

Levhart čínský pochází, jak jeho název napovídá, z Číny. Chová jej ale například i zoologická zahrada v Plzni, a tak se na něj můžete kdykoliv přijít podívat. I když to, zda tuto kočkovitou šelmu spatříte, závisí z velké části na štěstí – umí se totiž skvěle maskovat.

„Tento druh levharta je v přírodě málo prozkoumán a řadí se dnes mezi kriticky ohrožené druhy. Ztrácí se mu životní prostředí a na vině je také pytláctví. Predátorem této šelmy, a obecně i mnoha dalších šelem, je tedy člověk,“ řekl v úvodu chovatel velkých šelem v plzeňské zoologické zahradě Karel Kuneš.

Pokud se na levharta čínského půjdete do plzeňské zoo podívat, musíte mít podle chovatele oči všude: „Málokdo ho zpozoruje přes den, takže musíte mít někdy opravdu štěstí, abyste jej viděli. Používá dobré maskování a v našem výběhu musíte někdy opravdu dlouho hledat. Výběh je tomu krásně přizpůsoben a on může i do výšek.

Kořisti jde po krku

Tady v zoo mu dáváme například hovězí, králíky, drůbež, divočáky nebo třeba srnčí. Ve volné přírodě se živí tím, co si uloví. Číhá v křoví, poté vyběhne a chvíli svoji kořist pronásleduje. Je to kočka, takže jde po krku a snaží se svými špičáky a stiskem způsobit zvířeti rychlou smrt, aby netrpělo. Jakmile kořist usmrtí, dokáže ji konzumovat v korunách stromů. Je to výborný šplhavec a v korunách stromů má na jídlo větší klid, než na zemi.“

Zvuky, které levhart vydává, jsou podobné jiným kočkovitým šelmám, ale v období říje se jeho hlasový projev podobá spíše lovené kořisti: „Je to spíš taková vysoká, dančí. Nazýváme to rocháním,“ uvedl Kuneš.

Toto zvíře může dosáhnout váhy až 75 kg. Je tedy na první pohled mohutné a navíc také krásně zbarvené. Poslechněte si jeho podrobnější popis v přiložené reportáži.

Spustit audio