Lidé z Břas si stěžují na zavážku dolů podezřelým materiálem

23. červenec 2019 11:25

Zhruba 300 obyvatel z okolí obce Břasy na Rokycansku si stěžuje na zavážení bývalých uhelných dolů. Vadí jim především prach a hluk, bojí se nebezpečných látek.

Dva povrchové doly, Terezka poblíž Vranovic a Klementka nad obcí Kříše, mají být rekultivované. Lidem, žijícím v jejich okolí, se ale nelíbí prach a hluk při zavážení. Tvrdí také, že se na zavážku používá jiný materiál, než bylo avizováno, a že je jedovatý. Firma tyto stížnosti odmítá a celou věc řeší úřady.

„Místo toho, aby se zavezla díra po těžbě, se tady vytvořil kopec, když fouká vítr od východu, tak se venku na zahradě nedá vůbec být,“ popsala místní obyvatelka Ilona Štojdlová. Ta se sem přistěhovala z Plzně, aby byla v přírodě. Místo toho se dívá na vysoké terasy šedého popílku z Plzeňské teplárny. „Není dodržen záměr, původně měl být navážen jiný materiál, tento je zdraví škodlivý,“ uvedla.

Kontrola není ukončená

„Lidé si stěžují na prašnost a hlučnost, podle občanů jsou rány slyšet i v noci, mělo by sem jezdit kolem 20 aut denně a myslím, že jezdí více,“ shrnul starosta Břas Miroslav Kroc. „Je problém s tím, že se sem naváží jiný materiál, než bylo avizováno. Na základě toho bude příslušný stavební úřad zjišťovat, zda ten materiál splňuje požadavky podle certifikátu,“ informoval o dalších krocích starosta Radnic Jan Altman.

„O případu víme, obdrželi jsme stížnost a případem už se zabýváme. Na místě bývalých dolů jsme v poslední době prováděli několik místních šetření. Kontrola ale zatím není ukončená, a proto v tuto chvíli nemůžeme sdělit více informací,“ sdělila tisková mluvčí České inspekce životního prostředí Jana Jandová.

Firma se brání

Podle společnosti, která má zavážku na starosti, jde o uměle vyvolaný problém. „Výrobek schvaluje a dohlíží nad ním Technický a zkušební ústav stavební Praha. Jedná se o výplňový materiál, který se běžně používá při rekultivaci po antropogenní činnosti. Je u něj hlídaná výroba, je certifikovaný,“ tvrdila jednatelka firmy Elron.cz Eva Vejšická. Také zástupci společnosti Plzeňská teplárenská uvedli, že jde o certifikovaný materiál určený pro rekultivaci uvedených lokalit, odpovídající hydrogeologickým posudkům.

Na dokončení revitalizace má firma ještě pět let. Na místě bývalých povrchových dolů by měla vzniknout třeba paleontologická expozice, prostor pro stanování nebo jezero.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio