Lubomír Stejskal: Meta a metál

30. říjen 2015
Publicistika

V minulých dnech se dostal do popředí zájmu Pavel Nedvěd. Hlavním důvodem bylo udělení státního vyznamenání. Ve své dnešní poznámce nazvané Meta a metál se k tomuto vynikajícímu fotbalistovi, původem ze západu Čech, vrací Lubomír Stejskal.

Tu zkušenost má patrně nejeden z nás. Možná z dálničního odpočívadla cestou autobusem po Francii. Anebo z tržiště v Egyptě. Když cizinci zjistí, odkud jsme, zahrnou nás několika českými jmény. Nikoli politiků nebo zpěváků, ale fotbalistů. Není jich mnoho, avšak rozhodně mezi nimi nemůže chybět Pavel Nedvěd. Je to stále jeden z nejlepších vyslanců České republiky za našimi hranicemi. Hovořit o něm je ovšem totéž jako nosit sovy do Atén. Přesto se objevují nové a nové důvody, proč tak činit. Vlastně ještě nedávno skvělý hráč s velkým fotbalovým srdcem dosáhl nové mety. A v tomto týdnu se dočkal i velkého metálu.

Obyčejný kluk z pohraniční Skalné u Chebu. Před osmatřiceti lety začínal s kopanou v tamním Tatranu. Minulý pátek se stal viceprezidentem slavného italského klubu Juventus Turín. Vše, co se odehrálo mezi tím, z něj udělalo sportovní osobnost, na kterou můžeme být právem hrdí. Zejména my, Západočeši. Státní vyznamenání z rukou prezidenta republiky už jen zpečetilo úspěch muže, v němž se tak jedinečným způsobem snoubí talent s pílí a charakterem kavalíra.

Fotbalista Pavel Nedvěd byl oceněn Medailí Za zásluhy

Před deseti lety se v rámci korupční aféry v italské kopané dostal Juventus do krize. Byl mu odebrán nejen mistrovský titul, ale i body. Proto musel sestoupit do druhé ligy. Pavel Nedvěd byl mezi nemnoha hvězdami, které zůstaly klubu věrné. A byl to on, kdo lvím podílem přispěl k návratu Juventusu do nejvyšší soutěže.

Často slýcháme, že dnešní mládež potřebuje pozitivní vzory. Jeden z nich žil dlouho mezi námi. Narodil se v Chebu, bydlel ve Skalné a je vedle Josefa Masopusta druhým českým držitelem prestižní evropské trofeje Zlatý míč. Jmenuje se Pavel Nedvěd.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.