Lubomír Stejskal: Poněkud povrchní pohled

30. červen 2017
Publicistika

Dnes začíná v Karlových Varech další ročník Mezinárodního filmového festivalu. Jedná se o prestižní kulturní akci v naší zemi, která se ovšem netěší přízni prezidenta Miloše Zemana. Více v poznámce Lubomíra Stejskala nazvané Poněkud povrchní pohled.

Jednou věcí si můžeme být jisti. Názor na karlovarský festival prezident Miloš Zeman nemění. Chová k němu neskrývaný despekt. Znovu nás o tom přesvědčil minulý týden během rozhovoru v jedné komerční televizi. Dozvěděli jsme se, že hlava státu považuje tento svátek filmu za snobskou záležitost. Proto ho bude ignorovat letos i v budoucnu.

Zajímavé jsou jeho argumenty. Kdyby přijel, budou ho vozit v kočáře. Nebo „tahat z jedné recepce na druhou“. A dokonce: seznamovat s lidmi, od nás i z ciziny, kteří ho nezajímají.

Dalo by se oponovat: i kdyby kočárová jízda na programu byla, může odmítnout a k hotelu Thermal přijet automobilem. Pokud by navštívil pouze páteční zahájení, může se z následné recepce omluvit. A do třetice: ne všechny festivalové osobnosti, zejména pak zahraniční, jsou natolik nezajímavé, že by jimi musel prezident hostitelské země pohrdat.

Může to znít jako klišé, ale festival skutečně není o kočárech, recepcích nebo jiných, možná opravdu snobských záležitostech. Jde o významný kulturní podnik s mezinárodním přesahem.

Přítomnost prezidenta republiky, bez ohledu na to, kdo jím je, by zvýšila prestiž této přehlídky. Byla by i výrazem ocenění pro všechny, kdo celý rok, a zejména v čase jejího konání, dělají vše pro to, aby byla úspěšná. Počínaje Jiřím Bartoškou a konče stovkami bezejmenných. Vždyť, viděno globálně, jde o vytvoření pozitivního obrazu celé České republiky.

Miloš Zeman to ovšem takto nevnímá. Je škoda, že místo státnické velkorysosti dává přednost svému poněkud povrchnímu pohledu. Vyjádřeno lidovým úslovím: tentokrát pro stromy nevidí les.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio