Lubomír Stejskal: Slovo muže

31. říjen 2013
Publicistika

Po sobotním oznámení výsledků předčasných voleb bylo zřejmé, že do Poslanecké sněmovny se opět dostali někteří hejtmani zvolení na kandidátce sociální demokracie. Tato strana má ovšem nové pravidlo: zvolený politik se musí do půl roku rozhodnout pouze pro jednu z obou funkcí. Téma pro Lubomíra Stejskala a jeho příspěvek Slovo muže.

Hejtman Josef Novotný je jedním z těch, kdo budou mít dilema. Zatím si ho ale nepřipouští. Náleží k pěti úspěšným mezi kandidáty, kteří budou v Poslanecké sněmovně zastupovat Karlovarský kraj. Otázka je, jak dlouho. Neboť interní pravidlo ČSSD zní jasně: mělo by to být maximálně do dubna příštího roku. Pak buď zůstane poslancem a vzdá se postu hejtmana – nebo naopak. Podobně je na tom, kromě jiných, i Michal Hašek, hejtman na jihu Moravy. Ten se už nechal slyšet: rozhodne se po ustavení Sněmovny a vlády. Zatímco to první by mohlo být dokončené poměrně brzy (s důrazem na slovo poměrně), skládání koaličního kabinetu se může protáhnout. Karlovarský hejtman Novotný dokonce počítá s tím, že se koaliční vláda bude dohadovat minimálně půl roku. Pokud by tomu tak opravdu bylo, tak v době, kdy bude nový kabinet znám, by měli nynější hejtmani a poslanci za ČSSD v jedné osobě zastávat pouze jednu nebo druhou funkci.

Mohou se ale na něco takového občané spolehnout? To je otázka, na kterou se hledá odpověď dost obtížně. Jak vidíme na postoji karlovarského hejtmana. Josef Novotný totiž uvedl, že nyní nejvyšší post v kraji rozhodně opouštět nehodlá. Neboť: nejenže se bude půl roku sestavovat vláda, ale tento podle něj slepenec se tak jako tak rozpadne a do roka tu máme další předčasné volby. Jenomže v tomto časovém horizontu by pan hejtman už neměl být hejtmanem nebo poslancem. Jeho nynější kalkulace má sice svoji logiku, je ale v rozporu s pravidlem o zákazu souběhu funkcí. A to příliš velkou důvěru nevzbuzuje.

Vzniká dojem, že jsme opět svědky snahy dohodnutá pravidla hry šikovně obejít. V české politice ovšem nic nového. Proto téměř jako rajská hudba zní vyjádření poslaneckého nováčka Petra Adama. V občanském životě manažera pro zahraniční nabídky v jedné stavební společnosti. Jeho rozhodnutí je nedvojsmyslné. Firmu opouští. S vysvětlením: „Chci se naplno věnovat práci poslance. Myslím, že dvě povolání nemůžu úspěšně skloubit." Podobný názor měl i bývalý poslanec za Karlovarský kraj Rudolf Chlad. Dodejme: ano, to je slovo muže.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.