Lubomír Stejskal: Ta, která to dokázala

2. srpen 2012
Publicistika

Už jen tři dny zbývají do zahájení ženského maratonu na londýnské olympiádě. K tomuto více než náročnému běhu bude upřena pozornost všech Západočechů. Ve více než stočlenném startovním poli najdeme také jednu reprezentantku z naší země – Ivanu Sekyrovou. Ženu, které je věnován dnešní příspěvek Lubomíra Stejskala nazvaný Ta, která to dokázala.

Málokdo dokázal povzbudit regionální patriotismus tak jako Ivana Sekyrová. Rodačka z Klatov a dnes učitelka sokolovského gymnázia symbolicky spojila oba západočeské kraje do jedné velké naděje a hrdosti. Do upřímného obdivu. Maraton, ať už žen či mužů, vzbuzuje po zásluze respekt. O to víc, uvědomíme-li si, jakými cestami se Ivana na hry do Londýna dostala. Její věk není tajemstvím, datum narození najdeme na olympijském webu. Na podzim jí bude jednačtyřicet.

Jak sama přiznává – začínala z hecu a ze srandy. Ovšem trénink, to nebyla legrace, ale dřina, řehole a zase dřina. Nikoli se špičkovým přípravným centrem za zády, ale na cestách kolem Sokolova. Důkaz, že i v méně atraktivním prostředí hornickém města je možné dosáhnout kýžené mety. Tou byla kvalifikace na letní hry v Londýně. Na olympijské stránce Mezinárodní atletické federace je uveden kvalifikační čas, který je současně jejím osobním rekordem. Vzdálenost 42 kilometrů 195 metrů uběhne Ivana za 2 hodiny 34 minut a 23 sekund. Ve startovní listině tohoto závodu najdeme kvalifikační i osobní časy lepší, ale také horší. Co na tom, že za olympijským rekordem vytvořeným Japonkou Takahašiovou na hrách v Sydney zaostává západočeská vytrvalkyně o 11 minut a devět sekund. Zde více než kde jinde platí slogan, že důležitější než vítězství je účast. Neboť ta sama o sobě představuje obrovský triumf člověka nad sebou samým.

Běžkyně Ivana Sekyrová

Ivana Sekyrová to dokázala a právem na ni bude tuto neděli úderem poledne našeho času upřena pozornost celého světa. Jako jediná Češka poběží místy, která jsou více než turistickým pojmem – Trafalgarské náměstí, katedrála svatého Pavla, londýnský Tower, Big Ben, Buckinghamský palác. Bude to bonus splněného životní snu. Jím vrcholí obdivohodný příběh člověka žijícího mezi námi. Z obyčejné žákyně klatovské sportovní školy se stala neobyčejně silná sportovní osobnost. Maratónská olympionička, která zůstala sama svá. Její odkaz bychom neměli přehlédnout. Když se chce, a zdraví se nepostaví proti, tak to jde.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio