Mandlové věnečky

Až věnečky zhnědnou, vytáhneme je a po vychladnutí každý rozřízneme

podle paní Marie ze Starého Lázu.

Suroviny na těsto:

250 g másla
250 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
2 žloutky
200 g strouhaných mandlí
5 lžic rumu
trocha citronové kůry
1 žloutek na potření

Suroviny na posypání:

hrubý cukr krystal a sekané mandle

Suroviny na slepení:

100 g marmelády
50 g strouhaných piškotů

Postup:

Z másla, mouky, cukru, žloutků, mandlí, rumu a citrónové kůry vypracujeme těsto. Zabalíme do mikroténové fólie a necháme do druhého dne v lednici.

Z těsta vyválíme asi 3mm plát a vykrájíme věnečky. Dáme na vymazaný, nebo pečícím papírem vyložený plech, polovinu věnečků potřeme žloutkem, posypeme cukrem a mandlemi. Pečeme při 180°C asi 12 minut.

Věnečky necháme vychladnout, neposypané věnečky mažeme marmeládou smíchanou s piškoty a přilepíme sypaným věnečkem.