Masáž pro psy? Prevence i léčba

Vzít psa do psího masážního salónu může vypadat jako pořádný úlet. Když si ale uvědomíme, že i náš čtyřnohý kamarád má tělo ze svalů, šlach a kostí, dojde nám to - stejně jako pro nás i pro psa může být masáž prospěšná.

Své o tom ví Kateřina Boháčová, která se k psí fyzioterapii dostala kvůli své fence boxera. Ta v 11 letech ochrnula na polovinu těla a Kateřina se snažila jí pomoci. Nejenže se boxerka zotavila, ale její panička se fyzioterapií pro psy začala zabývat hlouběji a po čase si otevřela praxi „Zjistila jsem, že je to úžasná věc, která mě naplňuje a baví,“ říká bývalá učitelka, dnes terapeutka zabývající se léčebnou rehabilitací a masážemi psů.

Masírování doporučuje pro pejsky po úrazech a ortopedických operacích, nemocech s postižením pohybového ústrojí. Preventivně především pro psy podávající sportovní výkony a seniory, ale také pro neklidná a bázlivá zvířata. S posledně jmenovanými občas bývá těžké pořízení. „Někdy to chvíli trvá, než se s pejskem naladíme na stejnou notu, než on zjistí, že mu ty nožičky neutrhnu, že mu je nechám, ať si je zase odnese domů,“ popisuje s nadhledem sbližování se s čtyřnohými klienty Kateřina Boháčová.

Stejně jako pro nás i pro psa může být masáž prospěšná

Na základě několikaleté zkušenosti radí nechat masáž zvířete na odborníkovi. Jedním dechem ale dodává, že je dobré být se svým psem co nejvíce v kontaktu, hladit ho a mazlit se s ním, a to nejen z důvodu upevňování vzájemného vztahu: „Čím víc máte toho svého pejska tzv. v ruce, tím spíš objevíte něco, co se vám nezdá – bulku apod.“ Včasné zachycení problému dává větší naději na úspěch léčby, včetně té rehabilitační. Co s pejskem můžete pravidelně provádět sami, je strečink, návod si poslechněte v příspěvku.

I masáže mají své kontraindikace. Neprovádí se u akutních stavů s horečkou a infekcí, při kožních onemocněních, otevřených ranách, natržených svalech a pohmožděninách, v březosti ani onkologicky nemocným psům. Mezi masáží a posledním krmením musí být časový odstup nejméně 3 hodiny.

Poslechněte si celý rozhovor s Kateřinou Boháčovou.

Spustit audio