Milenec chodského kraje

3. červenec 2014

Narodil se v Klenčí pod Čerchovem a prožil tam i svá poslední léta. Chodsko bylo jeho životní láskou i námětem řady knih, které napsal. Dnes má Jindřich Šimon Baar v Klenčí muzeum, který jeho život a tvorbu připomíná. Pojďte s námi na výlet.

„Pane Bože! Všecky struny v srdci mém už popraskaly, jedna jediná mi zbyla. Miluješ-li mne, dej, abych směl na ni zahrát píseň o lásce k této tvrdé, kamenité zemi!“ Takto sugestivně vyjádřil Baar svůj vztah k rodnému kraji v úvodu ke knížce Hanýžka a Martínek. Miloval Chodsko a všechny své návštěvy po něm nadšeně provázel, aby je přesvědčil, že je to nejkrásnější místo v Čechách.

Baarovo muzeum

Baarovo muzeum najdeme v samotném centru Klenčí, nedaleko kostela svatého Martina. Je to dům, který Baar koupil, když se po letech kněžské služby rozhodl vrátit do svého rodiště na odpočinek. První místnosti připomínají literátův život a rozsáhlé dílo. V dalších pak můžeme nahlédnout i do jeho soukromí. Původní nábytek jako by stále čekal až se pan domácí vrátí z některé ze svých toulek po okolních lesích.

Brýle, popelník a malá postel

V muzeu jsou k vidění i Baarovy osobní věci – oblek, brýle, kuřácké potřeby (Baar byl navzdory svému astmatu vášnivým kuřákem). Je tu stůl, na kterém psal svá díla a nechybí samozřejmě rozsáhlá knihovna. Na stěnách visí obrázky s chodskými motivy a také fotografie přátel – básníka Klášterského, spisovatele Vrby, hudebníka Jindřicha nebo archiváře Teplého. Při vstupu do místnosti, která sloužila spisovateli jako pracovna i ložnice zároveň překvapí nezvykle malá postel. Baar byl, jak známo, vysoký člověk. Průvodkyně ale hned vysvětluje, jak se dříve spalo - ne vleže jako dnes, ale v polosedě.

Čtěte Baara

Počet návštěvníků v muzeu podle statistik klesá. Lidé prý málo čtou, i na Baara se zapomíná. Mlčenlivé exponáty v klenečském muzeu ale vzácně probouzí časy minulé a oživují porozumění. Návštěvník díky nim vnímá Baarovu osobnost mnohem důvěrněji. A možná i on pod těmito dojmy vyhledá po návratu domů ve své knihovně některou z jeho knížek.

Poslechněte si náš výlet do muzea Jindřicha Šimona Baara v Klenčí pod Čerchovem z prázdninového seriálu Kampa. Do pořadu byly zakomponovány krátké ukázky z některých Baarových knížek.


Zvětšit mapu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.