Most v Rabštejně nad Střelou je jako nový

20. srpen 2020 06:50

Po čtyřech letech skončila v Rabštejně nad Střelou rekonstrukce kamenného mostu, který patří k nejstarším v Česku. Vyšplhala se k 20 milionům korun.

Kamenný most v Rabštejně nad Střelou na severním Plzeňsku má za sebou kompletní rekonstrukci. Práce začaly v roce 2017 a oproti původním předpokladům se termín dokončení značně oddálil. Teď je ale vše hotovo a opravená památka, která patří k nejstarším svého druhu v Česku, se včera slavnostně otevřela.

Rekonstruovaný historický most v Rabštejně nad Střelou

Během několika let prošel most doslova generální opravou, upravoval se povrch, přeskládaly se a doplňovaly kameny a nově se vyspárovali. Zásadní práce probíhaly také pod mostem, kde protéká řeka Střela. Vodní válec, který se tu v jedné tůňce tvořil, narušoval střední pilíř. Kameny na dně řeky se proto musely ručně přeskládat a opěry mostu se pomocí železobetonové konstrukce ukotvily do dna. Podle stavební firmy by teď ani silný proud neměl most posouvat.

Na most se vrátily původní prvky

Oprava mostu trvala několik let a o dva roky se zpozdila. Most je totiž několik set let starý, proto k němu logicky neexistuje žádná stavební dokumentace. Když se s rekonstrukcí začalo, odhalily se další vady a nedostatky.

Než aby se most předělával po částech, rozhodli se zástupci Plzeňského kraje pro generální opravu, musel se tedy předělat projekt a sehnat další finance. Náklady se z předpokládaných 10 milionů zdvojnásobily. Oprava probíhala pod dohledem památkářů, protože most je kulturní památkou. Na most se také vrátily některé původní prvky, jako třeba chrliče vody nebo dřevěný ledolam.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související