Možná i vy máte doma smaltovaný skvost plzeňské firmy Bartelmus

Na konci 19. století proslavil Plzeň vynálezem smaltování Eduard Bartelmus. Z jeho továrny v ulici nad železničním nádražím vyjížděly v době největší slávy tisíce smaltovaných výrobků. Do dneška se v Železniční ulici dochovala část továrny včetně historického nápisu a slavná Bartelmusova vila.

Podle autora knihy Slavné plzeňské firmy a podnikatelé Ladislava Silovského byl Eduard Bartelmus velice zvídavým dítětem. Zajímala ho chemie, kterou také později vystudoval. Roku 1832 vynalezl zcela novou metodu ochrany železného a litinového nádobí - smaltování.

„Jde o povrchovou úpravu předmětů pomocí křemičité taveniny, která se nanese na litinové nebo železné předměty a pak se vypálí v peci. Vzniklo tak naprosto zdravotně nezávadné nádobí. To byl v první polovině 19. století naprosto revoluční vynález“, doplnil Ladislav Silovský.

Původně Bartelmus působil na Moravě, ale jako velmi prozíravý podnikatel viděl ohromný potenciál v rostoucím železničním uzlu v Plzni. A nemýlil se.

Máte doma Bartelmus?

Továrna rychle vyrostla, nadohled od železniční stanice Plzeň. S areálem ji spojovala vlečka, po které denně putovaly do vagónů tuny nádobí a dalšího náčiní. Vlajkovou barvou byla modrá.

Nádobí se podle Silovského vyrábělo také ve žluté, červené, bílé nebo dokonce černé barvě. Firma neprodukovala jen nádobí, ale také vše, co se dalo smaltovat. Tedy i umyvadla, vany a další zboží. V době největší slávy značka Bartelmus vyráběla i litinová kamna a kamínka.

Ruská tragédie

Se jménem Bartelmus se pojí i jeden smutný příběh. U příležitosti nástupu nového cara v Rusku si nastupující panovník objednal v Plzni 400 tisíc smaltovaných pohárků s iniciály carského páru. Dalších čtyři sta tisíc pohárků směla firma vyrobit navíc a prodat.

„Sláva se konala na loukách za Moskvou, kde bylo na 250 až 300 tisíc lidí. Nepřátelé nového cara ale rozšířili fámu, že je pohárků málo a na všechny se nedostane. V nastalé panice, kdy památného pohárku chtiví Rusové vzaly stánky útokem, zahynulo v tlačenici několik tisíc lidí,“ popisuje tragédii spojenou s plzeňskou továrnou Bartelmus Ladislav Silovský.

Konec věhlasné firmy Bartelmus přišel, tak jako v řadě případů, se znárodněním podniků v roce 1948. Do dneška se v Železniční ulici dochoval jeden z domů továrny včetně ohromného nápisu. Ve stínu mostu Milénia pak hned vedle zaniklé továrny dodnes stojí Bartelmusova vila.

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio