Muffiny z červené řepy dodají barvu vašim dnům
Autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin Jana Vlková si červené řepy cení pro její barvu a chuť.
„Řepa má úžasnou, velmi stálou barvu. Možná ji pořád ještě provází stigma podivné přílohy ze školní jídelny v podobě nakládané řepy, kterou mimochodem já mám docela ráda. Ale je to úchvatná surovina, kterou můžeme použít do celé řady jídel, slaných i sladkých,“ ujišťuje Jana Vlková.
Jak autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin dále dodává, červená řepa vynikne např. v krémových polévkách. A díky tomu, že nemá nijak výraznou pikantní chuť, dobře ladí i se sladkým.
Muffiny z červené řepy
- Na 30 středně velkých muffinů: 1 středně velká řepa (asi 125 g)
- 1 vajíčko
- 100 g cukru
- 60 ml slunečnicového oleje
- 150 ml jogurtu
- 70 až 100 g semínek (může být slunečnice, len, dýně, černý sezam, černucha damašská)
- 350 g polohrubé mouky
- ½ prášku do pečiva
- čokoládová poleva
- květy na zdobení
Syrovou řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme stranou.
Rozklepneme vajíčko a lehce je prošleháme s cukrem. Přidáme jogurt a olej, a dobře promícháme.
Přidáme nastrouhanou řepu a semínka a opět promícháme.
Mouku promícháme s práškem do pečiva a zapravíme do směsi.
Těsto plníme do formiček (papírových nebo silikonových) na muffiny tak, aby byly naplněné asi ze tří čtvrtin.
Dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme podle velikosti formiček 15 až 25 min.
Necháme vychladnout. Zdobíme čokoládovou nebo jinou polevou a květy, nejlépe se hodí plátky sušené růže.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.