Muntžak malý je štěkající jelínek

16. říjen 2023
Mezi námi zvířaty

Muntžak malý je jihoasijským druhem jelínka. Jejich přezdívka štěkající jelen je poměrně trefná – pokud cítí nebezpečí, nebo chce na něco upozornit, vydává toto zvíře zvuk podobný štěkotu.

Muntžak malý

„Samci mají velké pučnice, na kterých během října a listopadu vyrůstají malé parůžky. Ty pak během května a června shazují. Mláďata vypadají jako malí kolouškové – jsou celí hnědí a mají na sobě bílé tečky,“ uvedla chovatelka muntžaků v zoologické zahradě v Plzni Kamila Benešová.

„Muntžakové mají podoční žlázky, z nichž jim teče sekret. Samci si tím značí své teritorium,“ řekla dále Benešová. V plzeňské zoo je v současné době k vidění osmičlenná skupina muntžaků malých, kdy na 1 samce připadají 4 samice a 3 mláďata.

Tiskový mluvčí Zoologické a botanické zahrady města Plzně Martin Vobruba uvedl, že muntžaků existuje mnoho druhů a některé z nich si nejsou ani podobné: „Existuje například mnohem větší tmavě zbarvený muntžak chocholatý. Ale tento druh muntžak malý je posledních cca 50 let velice populární, a to až do té míry, že v Evropě se stal druhem invazivním. Byl často chován v různých zahradách, parcích a oborách, a v nejzápadnějších částech Evropy dokonce existují malé stabilní divoké populace tohoto druhu původem z Asie. Jsou tedy přijímána různá opatření.“

Víc si můžete poslechnout v přiložené reportáži.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.