Muzeum středních Brd nabízí nocleh ve vojenské ubytovně s „ksichtem“. Nechybí ocelové kavalce s matracemi z gumové stříže

5. červenec 2019
Publicistika

Chystáte se na výlet do Brd? Muzeum středních Brd ve Strašicích je místem kde začít. Muzeum najdeme v prostorách bývalé velitelské budovy zdejší vojenské posádky.

V expozici si můžete prohlédnout například zrekonstruovanou velitelskou místnost, ve které nechybí třeba kulomety z doby první republiky. Historie vojenství ve Strašicích jde mnohem dál. Na vůbec první vojsko odkazují sedla na koně. Jako první tu totiž sídlili dragouni z Klatov.

Později sem byl převelen 38. pluk z Berouna. Hlavní rozmach vojenského prostoru, na který muzeum logicky odkazuje, nastal během druhé světové války. Tehdy začal v Brdech cvičit tankový prapor německého Wermachtu. Cvičilo se tu dál i po konci druhé světové války.   

Nejen vojenskou historií dýchá strašické muzeum 

Koho nebaví vojenská historie, přijde si tu také na své. Muzeum ve Strašicích je i muzeem regionálním. Najdete tu ukázky různých řemesel, kterými se Brdy proslavily, třeba uhlířství. V Brdech se totiž těžilo černé uhlí. Bohata je také mineralogická sbírka muzea.     

Kdo by si přeci jen chtěl připomenout dobu vojenskou, má ve Strašících jedinečnou příležitost. Dodnes je tu zcela funkční vojenská ubytovna. Jak nám řekl ředitel muzea Martin Lang: „Je to vojenská ubikace s ksichtem“. Spí se na vojenských železných palandách, na matracích z gumové stříže, pod populárními třídílnými vojenskými spacáky.

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.