Nadívané telecí hrudí
Poslední dobou toto vynikající jídlo jemné a decentní chuti upadá v zapomnění. K naší velké škodě. Jeho příprava je sice finančně náročnější a práce v kuchyni složitější, ale jednou za čas bychom si telecí hrudí s nádivkou připravit měli. Kdo dává přednost masu vepřovému, lze tímto způsobem připravit i méně prorostlý vepřový bok. Jak telecí, tak vepřové maso připravené podle tohoto receptu, je výborné i studené.
Suroviny na osm porcí:
1 kg vykostěného telecího hrudí
50 g másla
vývar
kmín
sůl
Suroviny na nádivku:
2 rohlíky
200 ml mléka
2 vejce
50 g másla
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
petrželka
sůl
Postup:
Nejdříve připravíme nádivku: utřeme máslo se solí, přidáme v mléce namočené rohlíky, dobře vymačkané a prolisované, vejce, muškátový oříšek a najemno nakrájenou petrželku. Vše dobře promícháme a dáme do chladu, aby nádivka ztuhla.
Dlouhým, špičatým nožem prořízneme v hrudí otvor. Jestliže si na tuto práci netroufneme, necháme si otvor připravit od profesionálů v obchodě. Vzniklou kapsu naplníme připravenou nádivkou a otvor zašijeme nebo upevníme kovovými jehlami či párátky. Osolíme, okmínujeme a vložíme do pekáče s rozpuštěným máslem, podlijeme vývarem a v předehřáté troubě pomalu pečeme. Podle potřeby podléváme vývarem a poléváme vypečenou šťávou. Maso obracíme, aby bylo opečené po všech stranách.
Upečené maso vyjmeme, odstraníme nitě nebo jehly a nakrájíme na plátky. Vypečenou šťávu povaříme, procedíme a podáváme ji zvlášť v omáčníku.
Doporučená příloha: brambory, bramborová kaše, saláty, zelenina v různých úpravách, kompoty.
Příprava tohoto jídla vám potrvá přibližně 2,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka