Nadívané telecí hrudí

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Poslední dobou toto vynikající jídlo jemné a decentní chuti upadá v zapomnění. K naší velké škodě. Jeho příprava je sice finančně náročnější a práce v kuchyni složitější, ale jednou za čas bychom si telecí hrudí s nádivkou připravit měli. Kdo dává přednost masu vepřovému, lze tímto způsobem připravit i méně prorostlý vepřový bok. Jak telecí, tak vepřové maso připravené podle tohoto receptu, je výborné i studené.

Suroviny na osm porcí:

1 kg vykostěného telecího hrudí

50 g másla

vývar

kmín

sůl

Suroviny na nádivku:

2 rohlíky

200 ml mléka

2 vejce

50 g másla

1/4 lžičky mletého muškátového oříšku

petrželka

sůl

Postup:

Nejdříve připravíme nádivku: utřeme máslo se solí, přidáme v mléce namočené rohlíky, dobře vymačkané a prolisované, vejce, muškátový oříšek a najemno nakrájenou petrželku. Vše dobře promícháme a dáme do chladu, aby nádivka ztuhla.

Dlouhým, špičatým nožem prořízneme v hrudí otvor. Jestliže si na tuto práci netroufneme, necháme si otvor připravit od profesionálů v obchodě. Vzniklou kapsu naplníme připravenou nádivkou a otvor zašijeme nebo upevníme kovovými jehlami či párátky. Osolíme, okmínujeme a vložíme do pekáče s rozpuštěným máslem, podlijeme vývarem a v předehřáté troubě pomalu pečeme. Podle potřeby podléváme vývarem a poléváme vypečenou šťávou. Maso obracíme, aby bylo opečené po všech stranách.

Upečené maso vyjmeme, odstraníme nitě nebo jehly a nakrájíme na plátky. Vypečenou šťávu povaříme, procedíme a podáváme ji zvlášť v omáčníku.

Doporučená příloha: brambory, bramborová kaše, saláty, zelenina v různých úpravách, kompoty.

Příprava tohoto jídla vám potrvá přibližně 2,5 hodiny.