Nadměrné množství krystalů v moči je zdravotním problémem psů, fen, kocourů i koček

10. únor 2020

Krystaly v moči jsou normálním fyziologickým jevem, nesmí jich ale být příliš. Mohou totiž komplikovat močení, být příčinou vzniku kamenů a zánětů močového měchýře.

V první fázi chovatel obvykle onemocnění nezaznamená, přijde se na ně při vyšetření moči zvířete u veterináře. Léčba spočívá v úpravě stravy, zvěrolékař nasazuje speciální dietu. Ta se liší podle typu krystalů.

„Špatně zvolená dieta může stav ještě zhoršit. Je třeba specifikovat, o které krystaly nebo potom močový písek a kameny se jedná. Např. struvitové krystaly a písek se dají rozpouštět, nesmí to ovšem být velký kámen. Časté jsou také oxalátové krystaly, ty rozpouštět nelze, pouze omezujeme jejich tvorbu. Oxalátový kamínek je pak možné řešit jen operativním vyjmutím. Na správné dietě hodně záleží, proto také jsou tyto speciální diety k dostání pouze u veterináře a ne volně v prodeji,“ říká plzeňský veterinář Miroslav Svatoš.

Záněty měchýře a neprůchodnost močové trubice podle pohlaví

Kameny v močovém měchýři dráždí jeho stěnu a dochází k zánětům. K veterináři se zvířata často dostávají až ve chvíli, kdy se v moči objevuje krev nebo dochází k zástavě močení. Psí a kočičí holky jsou v porovnání s kluky ve výhodě.

„Fenka nebo kočka močový písek a malé kamínky vymočí. Má krátkou močovou trubici a kamínkům nic nebrání v průchodu. Až když je močový kámen větší a do močové trubice se nevejde, zůstává v měchýři a časem způsobuje zánět. U psů a kocourů je to jinak. Močová trubice je pružná a malý kamínek cestuje, dokud nenarazí na penisovou kost, kterou močová trubice prochází. Kost už pružná není, kamínek zastaví. A když se jich nahromadí několik, někdy ale stačí i jeden, pes nebo kocour nemůže čůrat. To je akutní stav, žádná dieta už nepomůže, je nutný chirurgický zákrok,“ vysvětluje zvěrolékař.

Prevence recidivy

Obecně platí, že tvorbě krystalů a kamenů v močovém měchýři zvířete je možné předcházet kvalitním krmivem. Abychom zabránili návratu onemocnění, je důležité spolupracovat s veterinářem a nechat moč pravidelně vyšetřit.

„Po vysazení diety po měsíci, potom každý čtvrtrok,“ doporučuje Miroslav Svatoš, „a jestliže je nález pozitivní, musí být zvíře na dietě dlouhodobě, někdy natrvalo. I v takových případech by se měla moč občas zkontrolovat a podle výsledku vyšetření dieta upravit, aby nadále prospívala a neškodila.“

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio