Nedělní kulturní tipy

30. březen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Část hradů a zámků v našem kraji zareagovala na příznivé počasí a už o tomto víkendu otevřela své brány veřejnosti. V předstihu můžete navštívit hrad a zámek Horšovský Týn, zámky v Manětíně a Nebílovech, hrad Rabí a také klášter Plasy, který připravil na 11., 13. a 15. hodinu prohlídky konventu. Zbylé památkové objekty na Plzeňsku ve správě Národního památkového ústavu zahájí návštěvnickou sezónu příští sobotu, tedy 5. dubna.

Už od poloviny března je přístupný také hrad Kašperk. Prohlídky probíhají v předem stanovených časech - v 10:30, 12, 13:30 a v 15 hodin a to na okruhu „Život na hradě".

„Anna Karenina" - balet libretisty, choreografa a režiséra Libora Vaculíka s hudbou Dmitrije Šostakoviče dnes uvádí Velké divadlo v Plzni. Krásná Anna Karenina opouští svého manžela kvůli lásce k mladému důstojníkovi Vronskému, tím ztrácí možnost stýkat se se svým synem. Je jen otázkou času, kdy se její sebezničující láska stane pro milovaného muže břemenem…Tolstého slavný román, inspirovaný skutečnou událostí, ožije v plzeňském Velkém divadle v 19 hodin.

Už od roku 1894 baví diváky ve Francii a Evropě rozverná Feydeauova komedie „Taková ženská na krku". Mladý hrdina se rozhoduje mezi vášnivou milenkou a nevěstou, která by mu přinesla společenskou prestiž, od této zápletky autor odvíjí děj plný postav, divokých situací a gagů. Dnes odpoledne může tato jiskřivá komedie pobavit i vás - od 16 hodin v Komorním divadle v Plzni.

V Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni ale budete vítáni už dopoledne, na 7. matiné operního souboru v této sezóně. Jeho hostem bude Sojkovo kvarteto ve složení Martin Kos a Martin Kaplan (housle), Josef Fiala (viola) a Hana Vítková (violoncello). Zazní skladby Mozarta, Dvořáka a Schuberta - dnes od půl 11. ve foyer plzeňského Velkého divadla.

„Václav Neckář & Bacily" dnes koncertují v Plzni. Na největší hity oblíbeného zpěváka se můžete těšit od 19 hodin v plzeňské Měšťanské besedě.

Francouzská komedie vás rozesměje v Divadle Klatovy. Její název je „Mafie a city", pochází z pera Luca Chaumara a v režii Ivana Vyskočila ji nazkoušeli Josef Laufer, Lukáš Langmajer, Veronika Nová a Karel Zima. Do klatovského divadla jste zváni na 19. hodinu 30. minutu.

Přehlídku amatérského loutkářství „Pimprlení" o tomto víkendu hostí plzeňské divadlo V Boudě. Program nabízí představení nejen pro děti, ale i pro dospělé diváky - dnes od 9 hodin v budově knihovny v Plzni-Skvrňanech. Regionální festival loutkového divadla pořádá kulturní centrum JOHAN pro kraje Plzeňský a Karlovarský s výběrem na národní přehlídku „Loutkářská Chrudim".

„Zlatovláska" dnes čeká děti od 3 let v Měšťanské besedě v Plzni. Klasickou loutkovou pohádku podle Erbenovy předlohy tam sehraje Divadlo eMILLIon a to ve 14:30 a v 16 hodin.

„Kašpárek a ježibaby" - dvě loutkové pohádky pro nejmenší diváky na dnešek nachystalo sokolovské Divadlo bez zákulisí. Do Městského domu kultury v Sokolově se svými ratolestmi zamiřte na 16. hodinu.

Spustit audio