Nedostatek vitaminu D zvyšuje riziko vzniku nádoru u 13 druhů rakoviny

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Potraviny bohaté na vitamín D (ilustrační foto)

Nízkou hladinu vitaminu D má většina z nás. Zejména v zimě bychom proto měli tento vitamin doplňovat jak stravou, tak přípravky z lékárny.

„Normalizace hladiny vitaminu D je prevencí proti 13 druhům rakoviny i dalším nemocem,“ říká prof. MUDr. Ondřej Topolčan, primář oddělení Imunochemické diagnostiky Fakultní nemocnice Plzeň. Souvislost nedostatku vitaminu D a vzniku chorob byla podle něj jednoznačně prokázána.

V České republice vitamin D chybí skoro všem

Výzkum prováděný v minulých letech ve Fakultní nemocnici Plzeň ukázal, že 80 % naší populace má nedostatek vitaminu D. Od konce března do konce září nám v jeho doplňování pomáhá sluneční záření. Po zbytek roku bychom se o to měli postarat sami a konzumovat potraviny bohaté na vitamin D. Jedná se v první řadě o tučné mořské ryby, v menším množství ho obsahuje také mléko a mléčné výrobky.

Hlavně v zimě příjem vitaminu D přirozenou cestou nestačí

Zpravidla je nutné alespoň v zimních měsících přidat i kapky vitaminu D dostupné pouze na lékařský předpis. „Obsahují čistý koncentrovaný vitamin D. Obvyklé dávkování je 3 kapky denně nebo 20 až 30 kapek ve 2 až 3 dílčích dávkách týdně,“ doporučuje užívání kapek primář Topolčan. Podle jeho tvrzení prakticky není možné se vitaminem D předávkovat, protože navržené dávkování nevede nikdy k toxickým účinkům.

Jak jste na tom s vitaminem D, určí laboratorní vyšetření

Přesto není důvod přijímat přehnané množství tohoto vitaminu, stačí nechat si udělat vyšetření jeho hladiny v krvi. „Je to běžné a plně dostupné vyšetření. Na základě jeho výsledku lze navrhnout optimální dávkování vitaminu D v zimním období. Indikovat vyšetření vitaminu D může každý lékař,“ ujišťuje prof. Ondřej Topolčan.