Není jiné cesty

15. květen 2008
Publicistika

V současné době často slýcháme o prevenci. Billboardy na autobusových zastávkách vyzývají ženy, aby podstoupily preventivní vyšetření zaměřené na rakoviny prsu. V čase televizní reklamy hlasy a tváře celebrit hovoří o preventivním testu majícím odhalit jinou závažnou chorobu. Prevence je zkrátka v kurzu, nicméně uplatňována by měla být také ve vztahu k bezpečnosti občanů. Poznámku na toto téma připravil Lubomír Stejskal.

Během nedávné návštěvy Karlových Varů poskytl chorvatský prezident Stipe Mesič rozhovor deníku Mladá fronta Dnes. V něm se jako jeden z mála vyslovil pro politiku preventivní obrany. Prozradil, že když jako šéf kolektivního vedení Jugoslávie zjistil, že srbský vůdce Miloševič chystá válku, požádal OSN a západní země, aby na hranici se Srbskem vyslaly symbolické jednotky. Byl ovšem odmítnut s tím, že dokud nevypuknou boje, nemůže mezinárodní společenství nic podniknout. Zklamaný Stipe Mesič je dodnes přesvědčen, že Spojené národy by měly plnit také preventivní úlohu. V případě Balkánu tak mohly zabránit obrovské tragédii.

Tuto zajímavou myšlenku z velké politiky můžeme aplikovat - a není to nic nového - také na bezpečnostní opatření na komunální úrovni. Kolikrát jsme slyšeli nářky občanů na to, že v jejich části obce, na jejich sídlišti či okrajové aglomeraci města se policejní hlídky vyskytují spíše sporadicky. Nejnověji tento problém řeší v karlovarské čtvrti Bohatice. Nespokojenost s nárůstem pouliční kriminality dala vzniknout petici, v níž lidé žádají vedení města a okresní policie o častější přítomnost ochránců pořádku v ulicích. Nejlépe třikrát až čtyřikrát denně. Právem se domnívají, že by to mohlo odradit od trestné činnosti zejména místní zloděje.

Myšlenka je to dobrá, bohužel ale vše nasvědčuje tomu, že signatáři petice dopadnou jako svého času Stipe Mesič. I když z jiného důvodu. Šéf karlovarských městských strážníků Marcel Vlasák dal v tisku na srozuměnou, že nedostatek mužů v uniformě - tabulkově jich chybí jedenáct - neumožňuje zajišťovat občanům soukromý majetek v takové míře, jak by si představovali. Asi ví o čem mluví, nicméně obyvatelé - a nejen ve čtvrti Bohatice - mají právo se ptát, co vedení městské policie, potažmo magistrát dělá pro to, aby se nedobrá personální situace ve sboru strážníků zlepšila. Není totiž jiné cesty, jak zlepšit bezpečnost v našich městech a obcích, než prostřednictví preventivní činnosti těch, kdo mají v popisu práce řídit se heslem Pomáhat a chránit. Nikoli pouze vyšetřovat dokonané zlo a trestat dopravní přestupky.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.