Nesouřadná příslovečná určení

12. květen 2014

Dnešní dotaz zní: Píše se ve spojení slov loni před Vánocemi za slovem loni čárka? Pomoci nám přišla Helena Chýlová.

Odpověď je jednoduchá. Nepíše. Ale musíme si připomenout, že mnoho uživatelů jazyka považuje tento typ vyjádření za několikanásobný větný člen ve slučovacím poměru, mají dojem, že čárkou nahrazují spojku a, a proto čárku často píší.

Spojení slov loni před Vánocemi představuje dvě stejnorodá nesouřadná příslovečná určení, tedy vyjádření označující určitou okolnost děje, jejich význam ale není ve slučovacím poměru, tedy nemůžeme si říct loni a před Vánocemi. U stejnorodého nesouřadného vyjádření čárku nepíšeme. Obě slova jsou zde v těsném spojení. Jmenovala bych další podobné případy, např. stalo se to včera v noci, byli jsme nahoře v horách, sejdeme se na náměstí u morového sloupu, najdete to vlevo nahoře. Tato vyjádření chápeme jako nesouřadná, tedy jedno slovo je slovem nadřazeným a druhé významově zpřesňujícím. Loni a ještě k tomu o Vánocích, vlevo a k tomu nahoře.

A stejné je to i při psaní data a místa v dopise?

Ano, domnívám se, že tomuto problému jsme se již věnovali, ale ještě si připomeneme, že mezi datem a názvem místa v dopise také čárku nepíšeme. I zde se jedná o těsné spojení nesouřadných okolností děje, konkrétně vyjádření místa a času. Takže spojení slov: V Plzni dne 12. května 2014 nebo V Plzni 12. května 2014 nebo Plzeň 12. května 2014 zapíšeme bez čárky. Podrobnější poučení můžeme najít v Pravidlech českého pravopisu nebo v Internetové jazykové příručce v kapitole o psaní čárky ve větě jednoduché.

autoři: Vladimír Šťovíček , Helena Chýlová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.