Neuvěřitelně rychlý leguánovec obojkový dokáže běžet po zadních nohách

13. březen 2023
Mezi námi zvířaty

V pro turisty poměrně odlehlé expozici Zoologické a botanické zahrady města Plzně s názvem Sonora je k vidění hned několik zajímavých druhů zvířat. Jedním z nich je i leguánovec obojkový, kterého poznáte dle jeho žluto-modré barvy.

Leguánovci obojkoví

„Sonora je název od Sonorské pouště, která se nachází ve Střední Americe poblíž Mexika. Vedle ní se rozprostírá Mohavská poušť a tyto dvě pouště jsou hlavním domovem živočichů, které v této expozici máme,“ osvětlil v úvodu pracovník plzeňské zoologické zahrady Karel Čada.

Vydrží 50 stupňů přes den a teploty blížící se nule v noci

Leguánovec obojkový, žijící v Sonorské poušti a přilehlých oblastech, je zhruba 25 cm dlouhý. „Je to denní ještěr, který snáší vysoké teploty. Není pro něj problém 50 stupňů Celsia, přičemž naopak na té Sonorské poušti přes noc klesá teplota až k nule. Tato zvířata jsou schopna snášet i tyto extrémní podmínky,“ popsal Čada, který dále pokračoval:

„Živí se cvrčky, sarančaty a jinými bezobratlými, ale nepohrdnou ani malými myškami. Mnohdy za mnou přijdou chovatelé těchto zvířat s tím, že jejich leguánek má zřejmě nějakou rýmu, jelikož to vypadá, že mu neustále teče z nosu. Ale není tomu tak. Leguánci tímto způsobem vylučují z těla sůl, která se jim hromadí kolem nozder. Další zajímavostí je, že tito ještěři jsou neuvěřitelně rychlí a za účelem lovu nebo úprku před predátorem dokáží běžet po zadních nohách.“

Jakým způsobem získává v poušti tento ještěr vodu? Poslechněte si reportáž.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio