Losos pečený s rybízovou omáčkou
podle paní Mirky
Suroviny:
900 g čerstvých filetů mořského lososa
1 lžíce olivového oleje
mletý pepř
citrónová šťáva
sůl
olej na pečení
Na omáčku:
150 g rybízové marmelády
cca 1/2 dl kvalitního červeného vína
1 lžíce strouhaného křenu
špetka skořice
špetka nastrouhaného muškátového květu
1 lžíce plnotučné hořčice
sůl
Postup:
Omyté a osušené filety lososa nakrájíme na porce, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a citrónovou šťávou a necháme několik minut odležet.
V pánvi rozpálíme olej a připravené odleželé plátky lososa opečeme z každé strany
5 - 7 minut. Upečené porce přendáme na teplou mísu a podáváme přelité rybízovou omáčkou.
Příprava omáčky:
Rybízovou marmeládu rozředíme vínem, okořeníme skořicí, muškátovým květem, osolíme, přidáme hořčici, křen a promícháme. Nevaříme, promícháme za studena.
Příloha: vařené brambory, smažené brambory, bramborové hranolky, bramborové krokety apod.
6 porcí
Celková doba přípravy cca 30 minut
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.