Zrazy (z polské kuchyně)
podle paní Mirky.
Suroviny:
- 400 g mletého masa
- 1 rohlík nebo žemle
- 1 vejce
- 100 g slaniny
- mletá paprika
- sůl, mletý pepř
- tuk na smažení
Postup:
Připravíme si směs z masa, vejce, koření a zvlhčené housky. Z hmoty utvoříme placičky, na ně poklademe na nudličky nakrájenou slaninou a zatočíme. Ze všech stran je opečeme na tuku. Pak k nim přidáme cibuli, papriku, podlijeme a dusíme. Na měkké zrazy vyjmeme, rozdělíme na talíře a přelijeme je omáčkou, kterou jsme předem přecedili. Podáváme s vařenými brambory.
Celková doba přípravy cca 45 minut.
Mrkvový salát se smetanou a křenem
Suroviny:
- 3 mrkve
- 1 jablko
- 1 vrchovatá lžíce křenu
- 150 ml kysané smetany
- cukr, sůl, petrželka
Oloupaná jablka, mrkev a křen nastrouháme nebo nakrájíme na nudličky a promícháme. Smetanu rozmícháme s cukrem, osolíme a touto studenou omáčkou přelijeme zeleninu. Před podáváním necháme vychladit.
Servírujeme v pohárech, ozdobené petrželkou.
Celková doba přípravy cca 10 minut
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.